Dades del Biocom

Experts alerten d’un creixement de la covid molt fort a Catalunya

L’equip d’investigadors de la UPC no descarta que es mantingui la tendència a l’alça de les ucis

Experts alerten d’un creixement de la covid molt fort a Catalunya

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (BIOCOM-UPC) ha constat «males dades» en l’evolució de la transmissió de la covid-19, amb un creixement de casos «molt fort». Ha afegit que no és descartable que es mantingui una tendència a l’alça dels ingressos a les ucis, seguint la dels últims dies, però espera que se situï en valors «més baixos» que en altres onades. Alerta especialment dels de la pujada forta en més grans de 60 anys i demana precaució amb els vulnerables.

Els investigadors expliquen que les fortes pujades de transmissió poden estar associades a pèrdues d’immunitat, possiblement per les noves variants, així com en els canvis en el patró d’interaccions.

El grup ha explicat que els casos en la població més jove es troben infradetectats i per això no es poden fer comparacions directes amb altres grups d’edat, només tendències, ja que el percentatge de malalts amb pocs símptomes és més gran entre la població jove.

Davant aquesta situació, ha destacat la importància de tenir la pauta de vacunació completa i cuidar les persones vulnerables.

Les dades

Notícies relacionades

Sense anar més lluny, les últimes dades de Salut, comunicades aquest dimarts, ja van constatar l’augment continuat dels indicadors de referència, així com de pressió hospitalària: 1.517 persones hospitalitzades per covid, 232 més que fa una setmana, de les que 40 estan greus a les ucis, set més que dimarts passat.

La velocitat de propagació del virus (Rt) està a 1,22, setze centèsimes més que fa una setmana, és a dir, que cada cent infectats contagien una mitjana de 122 persones, cosa que indica que el virus continua creixent amb l’expansió de les subvariants BA.4 i BA.5 de l’òmicron, més contagioses. La positivitat és elevadíssima, com al gener: al 25,4%. Cada dia més allunyada del 5% que estableix l’OMS per considerar controlada una epidèmia.