Col·lectius

Els atacs al col·lectiu LGTBI van augmentar un 50% el 2021 a Catalunya

  • Barcelona és la província que més agressions va registrar, i representa un 44,7% del total d’incidències del territori

Els atacs al col·lectiu LGTBI van augmentar un 50% el 2021 a Catalunya

Efe

3
Es llegeix en minuts

Durant el passat 2021 es van registrar un total de 284 incidències contra el col·lectiu LGTBI a Catalunya, cosa que suposa un increment del 50,3% respecte al 2020. Aquest increment converteix el 2021 en l’any en què més atacs s’han registrat des que s’elaboren els informes de l’estat de la LTBI-fòbia a Catalunya. L’informe anual de l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH), presentat aquest dilluns, ha analitzat els diferents tipus d’incidències (com agressions verbals, físiques o delictes d’odi) que es produeixen al territori català, així com les províncies on més discriminacions es produeixen i els col·lectius més afectats. Així, qui més agressions han patit són els homes gais, on es van registrar un 70,3% del total de les incidències. Tanmateix, remarquen els autors de l’estudi, possiblement hi hagi més casos invisibilitzats que no hagin arribat a l’OCH, com alguns casos de transfòbia, que no s’han pogut comptabilitzar. El tram d’edat que més incidències registra és de 26 a 35 anys, i és la mitjana d’edat de 33,4 anys de persones del col·lectiu LGTBI que registren més casos de discriminació. Per àmbits territorials, on més agressions s’han registrat ha sigut a la província de Barcelona, on les incidències representen un 44,7% del territori, seguida de Tarragona (20,8%), Girona (17,6%) i Lleida (16,9%).

Eugeni Rodríguez, president de l’OCH, remarca que l’augment dels casos registrats es relaciona directament amb l’augment de la visibilitat LGTBI i destaca la importància que té la coordinació amb altres organismes, com els Mossos d’Esquadra, per poder arribar a abordar el màxim de situacions de discriminació que pateix el col·lectiu.

Juliol, el mes en què més incidències es registren

Notícies relacionades

El mes de juliol del 2021 va ser el període en què més incidències es van registrar. Segons Cristian Carrer, coordinador de l’OCH, aquesta tendència es correspon al fet que el juny és el mes de la visibilitat i això dona peu al fet que hi hagi més agressions en els dies posteriors a la festivitat de l’Orgull. «El 2021 el pitjor mes va ser el juliol, en què es van registrar més de 30 incidències, que significa que va ser de mitjana més d’una al dia. El setembre i el novembre el van seguir de prop, i van ser els tres mesos en què més agressions es van registrar durant l’any», ha explicat Carrer. A més destaca que el tipus de discriminació més comuna que pateix el col·lectiu és, en primer lloc, l’agressió verbal seguida dels delictes d’odi i exaltació.

Violència estructural

La LGTBI-fòbia és un tipus de violència estructural derivada de la societat heteropatriarcal en la qual vivim. Així ho ha determinat Susana Segovia, presidenta de la Comissió d’igualtat del Parlament de Catalunya. «La LGTBI-fòbia és una cosa estructural i per poder acabar amb ella necessitem treballar en el respecte a la diversitat sexual i la identitat de gènere a les escoles des de les primeres edats», ha comentat. Segovia, a més, ha remarcat la importància de la visibilitat del col·lectiu, un factor que ha fet que les persones LGTBI s’apoderin i comencin a denunciar les situacions d’assetjament o de violència que pateixen. «Les persones s’estan apoderant i estan començant a denunciar i a donar visibilitat a les situacions de violència que pateixen. Cada vegada es denuncia més i això és positiu», ha afegit. Des de la Comissió d’igualtat del Parlament reconeixen que les institucions van un pas per darrere en la protecció de les persones del col·lectiu i des del febrer han començat a treballar en comú amb les entitats del sector per revisar a fons les lleis ja existents i comença a treballar en l’arrel del problema.

Temes:

Homofòbia LGTBI