Llei d’equitat

Madrid portarà al Tribunal Constitucional la ‘llei Darias’ que blinda la sanitat pública

L’Executiu regional assegura que té competències en matèria de gestió sanitària i el Govern «no pot entremetre’s en el mode de gestió»

Madrid portarà al Tribunal Constitucional la ‘llei Darias’ que blinda la sanitat pública

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

Madrid és la primera comunitat autònoma que anuncia que acudirà als tribunals si tira endavant al Congrés dels Diputats la nova llei d’equitat, universalitat i cohesió del Sistema Nacional de Salut (SNS) que busca blindar la sanitat pública. L’avantprojecte prioritzarà el model públic de gestió directa dels serveis sanitaris i sociosanitaris i impedirà establir nous copagaments. L’Executiu regional, en paraules del conseller de Presidència, Justícia i Interior, Enrique López, té competències en matèria de gestió sanitària i considera que l’Estat no pot entremetre’s en el mode de gestió.

La nova llei modifica diverses normatives prèvies com la Llei 14/86 General de Sanitat o la Llei 16/2003 de Cohesió de Qualitat i del SNS i deroga la Llei 15/1997, de noves formes de gestió de la sanitat pública i que, d’alguna manera, facilitaven la seva privatització. En la normativa es contempla que, per poder gestionar de manera indirecta –és a dir, acudir a la sanitat privada–, les administracions hauran de complir una sèrie de requisits. Serà el Consell Interterritorial el que determini els indicadors a través dels quals es donen per complerts els criteris assenyalats.

Àmbit competencial

Fa dies que la sanitat privada mostra la seva inquietud i enuig davant el desenvolupament de la nova normativa. La llei també contempla així delimitar les derivacions de pacients a la sanitat privada, un aspecte que ha encès el sector.  El president de l’Aliança de la Sanitat Privada Espanyola (ASPE), Carlos Rus, advertia fa tot just uns dies que «una norma amb rang de llei passa a considerar la sanitat privada com una cosa excepcional i aquesta excepcionalitat el que fa és trencar la col·laboració publicoprivada de manera estable». I apuntava: establir el caràcter excepcional de la concertació amb els hospitals privats farà que les autonomies acabin en els tribunals.

Madrid, governada per Isabel Díaz Ayuso, dona la raó a la sanitat privada. Així ho ha anunciat avui el conseller de Presidència, Justícia i Interior, Enrique López. Malgrat que, al defensar la llei, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va insistir en el fet que «consta de tots els informes preceptius i respecta exquisidament l’àmbit competencial de les comunitats autònomes», el Govern regional assegura que acudirà al Tribunal Constitucional si el projecte de llei «del Govern d’Espanya presidit per Pedro Sánchez que busca limitar la gestió privada de la sanitat pública» tira endavant al Congrés dels Diputats.

Competències en matèria sanitària

Notícies relacionades

«Defensarem el nostre model en tots els fronts, un d’ells el Tribunal Constitucional», va dir Enrique López en una trobada organitzada a Madrid per Nueva Economía Fórum. El conseller de Presidència va explicar que la Comunitat de Madrid té competències en matèria de gestió sanitària i va assenyalar que l’Estat «no pot entremetre’s en el mode de gestió».

Ahir mateix, la patronal de la sanitat privada xifrava en 2.746 milions d’euros la despesa per a la sanitat pública de l’eliminació de concerts amb els seus hospitals proposada en el projecte de Llei d’Equitat, Universalitat i Cohesió del Sistema Nacional de Salut aprovat dimarts passat en Consell de Ministres. El sustenta tenint en compte que aquesta fórmula de col·laboració publicoprivada suposa, mínim, afirmen, un estalvi del 25% per a les arques públiques i que la partida pressupostària destinada a concerts se situa entorn dels 8.240 milions d’euros, l’11% del total de la despesa sanitària.