L’educació a Catalunya

La tensió torna al Consell Escolar pel dictamen sobre els nous currículums

  • Entitats com Fapaes, FMRP o Ustec estan molestes per les «presses» amb les quals se’ls reclama l’informe consultiu

La tensió torna al Consell Escolar pel dictamen sobre els nous currículums
3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Som a final de curs i el Departament d’Educació té pendent aprovar els nous decrets d’ordenació dels currículums escolarsque entren oficialment en vigor aquest pròxim setembre. Entre el professorat hi ha malestar perquè a hores d’ara encara no tenen en mà la versió definitiva d’aquests currículums que marcaran els continguts i l’avaluació de l’educació primària, secundària i de batxillerat dels pròxims anys en aplicació de la llei d’educació Lomloe. Molts es posen les mans al cap per la paradoxa que suposa que les editorials ja tinguin llestos els llibres de text quan els decrets encara no està aprovat.

Perquè això passi, un dels tràmits a realitzar és que el Consell Escolar de Catalunya, el màxim òrgan consultiu en matèria d’educació, elabori i aprovi un dictamen. Això passarà, previsiblement, en el ple convocat per al pròxim 21 de juny. Al principi, havia de ser el 7 de juny. Però, davant el malestar existent en la Comissió d’Ordenació del Currículum pel poc temps per debatre el document i el conat de plantada d’algunes entitats, la Comissió Permanent del Consell va optar per retardar la data del ple perquè hi hagués més temps per al debat.

Tot i així, no serà tot el temps que voldrien. Estaven previstes vuit setmanes de reunions d’anàlisi i debat de la Comissió d’Ordenació del Consell per poder elaborar a consciència aquest dictamen. Aquestes sessions s’han reduït a la meitat davant les «presses» que hi ha perquè s’aprovi el dictamen, segons han explicat diverses fonts representades en el Consell, «molestes per les formes». Malestar, això sí, que no és per a res comparable al viscut en aquest organisme pel calendari escolar.

La comissió dedicarà, doncs, aquestes setmanes, a raó de dues reunions per setmana, a analitzar el document i a fer aportacions, malgrat que hi ha entitats que tenen la sensació que Educació no les tindrà en compte. Pilar Gargallo, de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, remarca que els currículums són un document que marcarà els pròxims anys del sistema educatiu, per la qual cosa és necessari «temps, un debat tranquil i diàleg». I planteja que, «com que hi ha una transitorietat per aplicar-los, fins i tot després d’aprovar el dictamen, es pot continuar fent un treball de fons».

Xavier Diez, representant d’Ustec, és més contundent i acusa el Departament d’Educació de voler desvirtuar un òrgan «oficial, seriós, rigorós, on hi ha una bona relació de confiança» i de voler dictàmens «ràpids». Confirma la sensació que tenen els membres del Consell que es «menysprea» l’organisme. «Et qüestiones per a què seguir si saps que faran el que vulguin», apunta. «Aquest curs s’ha trencat el principi de confiança que fa que un organisme tècnic com el Consell funcioni», remarca. «La gent està molesta perquè s’infravalora el treball del Consell. Tot ja està cuinat. Gairebé no podem intervenir», lamenta.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Fapaes també lamenta que «el debat no aconsegueixi calma» tenint en compte «la importància dels currículums per a l’educació», remarca Jordi Giménez, representant d’aquesta entitat de famílies en el Consell. «És una pena que s’hagi de fer a correcuita», apunta recordant que des del moment en què el Consell rep el document sobre el qual elaborar un dictamen té dos mesos de temps per presentar-lo a l’Administració. «Els documents els rebem a principis de maig, amb la qual cosa fins a principis de juliol hi hauria temps per emetre el dictamen». Però això toparia amb la voluntat que el decret pugui estar aprovat abans que comenci el curs escolar.

Com ja va passar amb la polèmica ordre del calendari escolar que avança la tornada al col·le, el Consell elabora un dictamen que entrega a Educació. És un tràmit obligatori perquè el Departament pugui aprovar el decret, però el contingut del dictamen no és vinculant. «I menys amb aquest conseller. Altres consellers sí que tenien més en compte els dictàmens del Consell», lamenta un dels integrants d’aquest organisme. En el dictamen sobre el calendari, el Consell plantejava una moratòria que Cambray va rebutjar.