Carta dels mestres

Educació donarà un termini de tres anys per aplicar els nous currículums a les escoles catalanes

En una carta als docents catalans, el conseller anuncia l’eliminació de les substitucions d’un terç de la jornada a partir del curs que ve

Educació donarà un termini de tres anys per aplicar els nous currículums a les escoles catalanes

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha enviat aquest dijous una carta a tots els docents dels centres públics i concertats de Catalunya en què, entre altres qüestions, els anuncia que les escoles i instituts tindran un termini de tres anys per aplicar els nous currículums escolars, que entraran en vigor aquest curs 2022-23 en el marc de la Lomloe. Tot i que des d’un principi el departament havia assenyalat que hi hauria una flexibilitat en l’aplicació dels currículums, la veritat és que la direcció dels centres veien amb preocupació el poc temps que tindrien des de l’aprovació, prevista per aquest estiu, per analitzar-los i aplicar-los amb garanties. Recentment, en una entrevista a EL PERIÓDICO, el subdirector general d’Ordenació Curricular, Ramon Grau, apuntava que tot i que no era el moment oportú per a l’aplicació dels currículums, Educació no tenia opció perquè els tempos els marca la Lomloe, però sí que apostava per la flexibilització per no pressionar més els centres.

Ara, el gest d’Educació donarà una mica d’aire i tranquil·litat als centres. Un gest que arriba a pocs dies de les cinc jornades de vaga convocades pels sindicats de professors en protesta per les polítiques del departament.

A la carta, en què Cambray els resumeix novetats del curs 2022-23, es manté la mesura de l’avançament del curs escolar que tanta polèmica ha generat pel fet que no es va consultar ni parlar abans amb la comunitat educativa. El conseller també recorda que aquest setembre es reduiran les ràtios a Infantil 3 (P3), amb unes aules que passaran a tenir un màxim de 20 alumnes, i la gratuïtat de l’Infantil 2 (P2).

A nivell d’organització de centres, Cambray anuncia a la carta que a partir del curs que ve Educació, en resposta a la demanda dels centres, eliminar les substitucions d’un terç de jornada –que es va instaurar en l’època de les retallades– i totes passaran a ser com a mínim de mitja jornada. Així mateix, es recuperen les jubilacions parcials per als docents de més de 62 anys a l’escola concertada.

Notícies relacionades

El conseller avança, igualment, que la conselleria està treballant per a l’estabilització de les plantilles, un dels motius de la vaga sindical. Així, promet que el 2024 hi haurà menys d’un 10% de professors interins.

Aprofita també per referir-se a la qüestió de la sentència del TSJC sobre el 25% de castellà a les aules i reitera que davant els tribunals se’n fa «responsable en primera persona». Recorda que la llengua mai ha sigut motiu de conflicte a l’escola i assegura que «enfortirem el model d’escola catalana comptant amb un consens pedagògic, polític i social».