Conflicte educatiu
Vaga de professors a Catalunya: el seguiment és del 6%, el més baix fins ara
Unes 3.000 persones participen en la manifestació que recorre el centre de Barcelona
«No pararem, hi hagi el seguiment que hi hagi», adverteix Ustec, que apunta que són «dates complicades»
Els sindicats de professors tornen a la càrrega avui dimecres, 25 de maig, amb una nova vaga a les escoles públiques catalanes en protesta per les polítiques del Departament d’Educació. A les dotze del migdia, i segons dades del Departament d’Educació, el seguiment de l’aturada als centres era del 6,1%, la xifra més baixa de totes les vagues convocades fins ara, sense tenir en compte la de l’aturada parcial del 17 de maig, en què el seguiment va ser del 2%.
Segons xifres de la Guàrdia Urbana, unes 3.000 persones participen en la manifestació convocada a Barcelona que ha sortit a les 11.30 dels Jardinets de Gràcia i que avança cap a la seu de la conselleria a Via Augusta, blindada pels Mossos d’Esquadra. Xifra allunyada de la vaga del 15 de març, la més massiva fins ara i inferior als 6.000 manifestants de la del 30 de març, l’última de la primera onada de protestes.
La portaveu d’Ustec, Iolanda Segura, ha relativitzat la importància del seguiment. «Estem a final de curs i són dates complicades. Les escoles estan en una dinàmica que no propicia la mobilització i el professorat està molt desgastat», ha admès la dirigent sindical. Ha advertit, no obstant, que «el malestar va més enllà de la gent que es mobilitza». I ha posat l’exemple de les direccions de 300 escoles i instituts que han traslladat el seu descontentament a Educació i han alertat que l’educació pública està en «risc real» de «col·lapse» .
Segura ha avançat que la intenció dels sindicats convocants (Ustec, CCOO, Intersindical, Aspepc, UGT, CGT i USOC) és mantenir la lluita, independentment del seguiment de les vagues. «El missatge és que no pararem, hi hagi el seguiment que hi hagi». Els sindicats han reclamat a Educació que convoqui el comitè de vaga en el marc d’una mediació, fórmula possible mentre hi hagi vagues convocades com és el cas. «Li demanem que convoqui el comitè de vaga per poder arribar a un acord que permeti, encara que sigui in extremis, desconvocar les vagues i solucionar el conflicte», deia Teresa Esperabé, portaveu de CCOO. Esperabé va reclamar al departament «propostes assumibles». «Els centres necessiten solucions. No ens podem permetre un conflicte enquistat», reflexionava la responsable d’educació del sindicat.
«Desencant i frustració»
La directora general del Professorat, Dolors Collell, la persona de la conselleria que ha liderat les negociacions, ha manifestat la seva disposició a reunir-s’hi. Collell ha reiterat la «voluntat negociadora» del Departament i ha demanat als sindicats que siguin conscients del «cansament» que reflecteixen les baixes xifres de seguiment de l’atur d’aquest dimecres. Els ha recordat que en tot procés negociador «hi ha d’haver renúncies». En aquest sentit, ha advertit que les vagues sense acord estan generant «desencant i frustració». «Crec que és hora que tots entenguem el context econòmic i que no som l’únic sector, el de l’educació, que ha patit retallades». Ha assegurat que Educació vol «rebaixar tensions» i ha demanat als sindicats que facin un «esforç de responsabilitat».
Els docents reclamen, entre altres coses, la reversió de les retallades. Recuperar l’hora lectiva a primària i a l’ESO el curs 22-23 seria l’element que permetria desencallar el conflicte, ara en bloqueig total després que la conselleria retirés la seva última oferta: recuperar l’hora lectiva a primària aquest setembre, i a secundària el curs 23-24, una cosa inacceptable per al professorat.
La demanda d’ajornar l’avanç del curs escolar també sembla perduda, ja que el Diari Oficial de la Generalitat ja ha publicat l’ordre de calendari que fixa l’inici de les classes el 5 de setembre a infantil i a primària i el 7 de setembre a l’ESO, Batxillerat i FP.
Notícies relacionadesEn aquestes aturades, els serveis mínims que està decretant el Departament de Treball són els següents:
Una persona de l’equip directiu (director, coordinador, cap d’estudis, secretària) i, en el cas de les escoles bressol, un membre del claustre.
En infantil, primària i ESO, un docent per cada tres aules
En escoles d’educació especial, el 50% de la plantilla del centre
A les escoles bressol, el 50% de la plantilla del centre.
Per al complex educatiu de Tarragona, el 50% del personal de menjador i cuina, una persona de manteniment per tanda i manteniment del servei habitual en infermeria i vigilància.
La vaga del 25 de maig és la segona de la tanda d’aturades convocades aquest tercer trimestre de curs. El 17 de maig va tenir lloc una aturada parcial de dues hores que va tenir un seguiment del 2%, segons xifres del Departament. Al juny, hi ha convocada una aturada parcial (2 de juny) i una jornada completa de vaga (9 de juny). Els sindicats no descarten una vaga indefinida a partir del 13 de juny.
- "Trucar a la Urbana és inútil"
- Carnet de conduir La DGT avisa: s’acosten canvis per als més grans de 65 anys
- ‘El corredor del fuet’ (4) L’escola antisegregació, al límit a Manlleu i Torelló
- Mobilitat a BCN Horta rebutja que la seva superilla sigui una ‘drecera’ a la Ronda de Dalt
- BARCELONEJANT El Rei es relaxa i Colau se’n va
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Policia Nacional El gest que et pot evitar algun ensurt quan vagis al caixer
- Nova oferta informativa Tarragona se suma a les cròniques locals d’EL PERIÓDICO
- Víctimes Gisèle i la gent normal
- El caiman del Besòs Paradoxes animals