Un any del Govern Aragonès

Un any del Govern Aragonès: més pressupost en educació i tensió amb les escoles

  • L’Executiu català viu la seva pitjor crisi amb la comunitat educativa malgrat haver complert promeses com la gratuïtat de P-2 i la baixada de ràtios a P-3.

Un any del Govern Aragonès: més pressupost en educació i tensió amb les escoles

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Una educació de qualitat, amb equitat i inclusiva. Va ser el compromís d’investidura de Pere Aragonès. D’entrada, els Pressupostos del Govern per al 2022 van destinar una partida de 6.681 milions d’euros al Departament d’Educació, xifra que suposa un augment de 1.009 milions d’euros, un 17,8% més, respecte als comptes del 2020. És la partida més alta de la història del departament i la segona més elevada de les conselleries de l’Executiu en aquest exercici. Fons que sufragaran dues promeses estrella del president en matèria educativa: la gratuïtat de P-2 i la reducció de ràtios a P-3. Promeses que ja seran realitat aquest curs 22-23.

Paradoxalment, malgrat l’augment pressupostari i aquestes promeses complertes, el Govern d’Aragonès viu una de les pitjors crisis amb la comunitat educativa. Una crisi que ha arribat de la mà del titular d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, blanc de les ires dels docents, molestos amb les formes del conseller, de qui han demanat sense èxit el cessament. Avançar per sorpresa l’inici del curs escolar, sense consulta prèvia amb la comunitat educativa, afegit al cansament dels professors després de dos anys de pandèmia han sigut el detonant d’una revolta que reclama revertir les retallades en educació. El conflicte continua obert, amb vagues convocades, malgrat que el Govern insisteix que ja està posant els mitjans per revertir progressivament les retallades.

Notícies relacionades

Un altre front obert és el de la sentència del TSJC que obliga les escoles catalanes a impartir el 25% de classes en castellà. La interlocutòria que dona un termini de 15 dies per executar la sentència, recorreguda ja per Educació, ha tensionat encara més les escoles, pendents de si el Govern els dona instruccions i cobertura legal. En això està aquests dies l’Executiu després que l’intent de modificar la llei de política lingüística s’encallés després que s’hi despengés JxCat. Ara, el Govern encarrila un acord que inclourà una llei de protecció del català i un decret llei que concreti el blindatge. Paral·lelament, també ultima un pla de xoc per augmentar l’ús del català a les aules.

En l’àmbit de les universitats, el Govern ha continuat avançant en la rebaixa de taxes i l’augment de places en graus com el d’Infermeria o el màster de formació de professorat. I, després de la publicació a EL PERIÓDICO de la denúncia del MeToo a la universitat, el Consell Interuniversitari ha accelerat la revisió dels protocols de violència de gènere.