L’educació a Catalunya

Els serveis territorials d’Educació gestionaran les extraescolars de setembre

  • Es contractarà «prioritàriament» empreses que ja s’ocupen del temps de migdia i en coherència amb el projecte de cada centre

  • La previsió és que hi hagi un monitor per cada 16 alumnes a l’escola ordinària i un per cada 4 en educació especial

Els serveis territorials d’Educació gestionaran les extraescolars de setembre

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Departament de Educació ja ha publicat l’ordre de calendari que oficialitza l’avenç de l’inici del curs escolar 2022-23 a Catalunya. Serà el 5 de setembre en infantil i primària i el 7 de setembre a l’ESO, batxillerat i FP. La mesura inclou la jornada intensiva al setembre per donar als professors un temps extra per acabar de preparar el curs. Per garantir que, malgrat la jornada intensiva, l’alumnat es pugui quedar al centre amb el mateix horari que és habitual, la conselleria finançarà activitats extraescolars.

En un comunicat, Educació ha detallat que acompanyarà les escoles en la gestió de l’organització de les activitats de tarda que s’oferiran durant el setembre, després de l’horari de menjador, ja que les classes acabaran a les 12.30 hores. De 12.30 a 15 h serà la franja de menjador i migdia. I aquestes activitats es desenvoluparan a continuació. Seran activitats gratuïtes en les quals es promourà el treball d’habilitats cognitives, socials i emocionals.

La gestió de la contractació d’aquestes extraescolars es farà des dels serveis territorials del departament i es contactarà «prioritàriament» les empreses que gestionen el temps de migdia «per donar coherència pedagògica» al projecte. En aquest sentit, la conselleria assenyala que «les entitats que es podran contractar hauran de ser sota el paraigua del projecte educatiu de cada centre, dins de la programació anual, i avalades pel Consell Escolar del centre, en el qual estan representades les associacions de famílies». Fa uns dies, l’associació de famílies aFFac denunciava que el departament havia exclòs les AFA de l’organització d’aquestes activitats.

Notícies relacionades

La prestació del servei serà de 20 hores (una hora diària de dilluns a divendres), amb una ràtio d’un monitor per cada 16 alumnes. Als centres d’educació especial, la ràtio serà d’un monitor per cada 4 alumnes. En tots els casos hi haurà un mínim de dos monitors per escola.

Quant a l’horari i les rutes de transport escolar de setembre, Educació ha indicat que es mantindran igual que la resta del curs i que es recollirà els alumnes a l’hora habitual de la jornada escolar.