El curs 22-23 a Catalunya

Nou xoc entre Educació i les famílies per les extraescolars del setembre

  • La conselleria encarrega a les direccions la contractació de les activitats i l’aFFaC l’acusa de deixar-la al marge

Nou xoc entre Educació i les famílies per les extraescolars del setembre
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Nova picabaralla entre el Departament d’Educació i les Associaciones Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) per les activitats extraescolars del setembre, que seran gratuïtes per a tot l’alumnat per compensar els efectes d’avançar l’inici del curs i la jornada intensiva del setembre. La conselleria encarregarà a la direcció dels centres educatius la contractació de les empreses que organitzaran aquestes activitats d’oci el setembre a la tarda. La decisió ha irritat l’aFFaC, que han acusat el departament de deixar-les al marge.

Educació ha assegurat que les empreses amb què es comptarà seran les que ja estiguin desenvolupant l’espai del migdia a l’escola amb l’objectiu d’aportar una coherència pedagògica. De fet, aquesta setmana s’informarà la direcció de les escoles que les entitats a contractar hauran d’estar sota el paraigua del projecte educatiu del centre, dins la programació anual i avalada pel Consell Escolar de cada escola, on hi ha representades les famílies.

La conselleria argumenta que no pot enviar diners a les associacions –no totes les escoles tenen una AFA– i que la forma més fàcil de gestionar el tema i garantir el finançament és que la contractació la faci directament la direcció del centre. Ha remarcat que la gestió de la tarda escolar del setembre serà supervisada pels serveis territorials del departament, que acompanyaran la direcció en la contractació.

Educació ha insistit, en un intent de calmar els ànims, que hi haurà una continuïtat respecte al que ja fan habitualment els centres, de manera que les empreses que ja coneguin l’alumnat i els espais podran continuar i comptar amb els mateixos monitors.

Notícies relacionades

Des de l’aFFaC, en canvi, rebutgen aquestes explicacions i critiquen que aquesta manera de procedir confirma els seus temors sobre avançar el curs i l’aplicació de la jornada intensiva perquè «fomenta la privatització de l’educació mitjançant la cessió del temps d’oci a empreses privades». L’entitat assegura que en una reunió que van mantenir amb Educació la setmana passada se’ls va explicar que les escoles concertades sí que rebrien subvenció per gestionar les activitats d’oci del setembre. A les associacions de famílies se’ls va dir que no els podien donar els diners perquè tenen «un funcionament irregular». Aquesta versió la desmenteix Educació.

En un comunicat, l’aFFaC ha lamentat l’actitud de «constant menyspreu, manipulació i engany» cap a les famílies i ha acusat la conselleria de «mentir» i«incomplir acords». Per la seva banda, Educació lamenta la «manipulació» d’una reunió de treball a què va assistir amb tota la voluntat d’arribar a un acord.