Conflicte educatiu a Catalunya
Els mestres tornen a tallar la Gran Via i les rondes de Barcelona
Els docents reprenen les vagues amb un aturada de dues hores i convoquen piquets informatius i concentracions a les principals ciutats catalanes
Els mestres catalans tornen a fer una aturada aquest dimarts i, per tant, tornen els talls i els problemes de trànsit a Barcelona. Els piquets de docents han tallat pels volts de les 8.30 hores, en plena hora punta, la Gran Via a l’altura del carrer de la Química, la Ronda Litoral (a l’altura de la Barceloneta) i la Ronda Litoral. La Guàrdia Urbana ha informat després que la situació s’havia normalitzat:
ACTUALITZACIÓ:
— Guàrdia Urbana Barcelona (@GUBBarcelona) 17 de mayo de 2022
✅Ronda de Dalt sentit Llobregat a l'altura d'Horta oberta al trànsit.
✅ Ronda del Litoral a l'altura de Sant Martí oberta al trànsit.
Finalitzat.
L’aturada dels mestres és parcial, de dues hores, de 08.00 a 10.00 del matí. Alguns sindicats han convocat piquets informatius a partir de les 07.30 hores a l’entrada dels centres educatius i concentracions en ciutats com Barcelona, Lleida, Tarragona, Manresa, Mataró, el Prat de Llobregat, Tortosa i Lloret de Mar. Passada aquesta franja horària, el professorat es reincorporarà a la seva activitat docent.
Els sindicats de docents reprenen així les vagues unitàries en protesta per les polítiques del Departament d’Educació. Esperen poder forçar la conselleria de Josep Gonzàlez-Cambray a atendre les seves reivindicacions. El principal escull, la recuperació de l’hora lectiva. Educació va oferir recuperar aquesta hora al professorat de primària de cara al curs 22-23 i al de secundària, per al 23-24, però els sindicats volen que tot el professorat es beneficiï d’aquesta mesura ja el curs vinent. La conselleria ja ha retirat aquesta oferta i les negociacions estan ara en punt mort.
Amb aquest escenari, Ustec, CCOO, Intersindical, Aspepc, UGT, CGT i USOC han convocat quatre jornades de vaga al maig i al juny. I no descarten una vaga indefinida a partir del 13 de juny.
En un comunicat conjunt, els sindicats han criticat el desenvolupament de les negociacions amb la conselleria i han lamentat «les desqualificacions del conseller als docents» i les trucades bilaterals als diferents sindicats «amb propostes descafeïnades» i «insuficients». Han assegurat que l’objectiu d’Educació és «trencar la unitat sindical» i han afirmat que el Departament es troba en una situació de debilitat. Per això, han considerat que ara és moment de «reprendre els esforços per participar en les mobilitzacions i secundar les vagues amb el recolzament de tots» vist que l’«esgotament» del Departament és «evident».
El Departament de Treball ja ha fet públics els serveis mínims per a aquests dies, iguals als de vagues anteriors. En tots els centres educatius hi haurà d’haver:
Una persona de l’equip directiu (director, coordinador, cap d’estudis, secretària) i, en el cas de les escoles bressol, un membre del claustre.
En infantil, primària i ESO, un docent per cada tres aules
En escoles d’educació especial, el 50% de la plantilla del centre
A les escoles bressol, el 50% de la plantilla del centre.
Per al complex educatiu de Tarragona, el 50% del personal de menjador i cuina, una persona de manteniment per tanda i manteniment del servei habitual en infermeria i vigilància.
- Apunts polítics de la setmana Illa busca pis per a 4 anys i sense banderes
- SUCCESSOS Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
- Anàlisi El cas de la parella d’Ayuso
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- Falta de servei 5.000 veïns de BCN han estat tres mesos sense rebre cartes de Correus
- investigació Més de 15.000 euros per viatge, 1.000 per avisar en cas de perill
- Narcotráfic Xarxes internacionals volen moure grans volums de droga en la temporada d’esquí
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un fenòmen invisibilitzat L'impacte emocional dels processos migratoriis: entre el dol i la resiliència
- Toni Bou: "Em preocupa què faré quan em retiri per ser tan feliç com ara"