Conflicte educatiu a Catalunya

Els mestres tornen a tallar la Gran Via i les rondes de Barcelona

Els docents reprenen les vagues amb un aturada de dues hores i convoquen piquets informatius i concentracions a les principals ciutats catalanes

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els mestres catalans tornen a fer una aturada aquest dimarts i, per tant, tornen els talls i els problemes de trànsit a Barcelona. Els piquets de docents han tallat pels volts de les 8.30 hores, en plena hora punta, la Gran Via a l’altura del carrer de la Química, la Ronda Litoral (a l’altura de la Barceloneta) i la Ronda Litoral. La Guàrdia Urbana ha informat després que la situació s’havia normalitzat:

L’aturada dels mestres és parcial, de dues hores, de 08.00 a 10.00 del matí. Alguns sindicats han convocat piquets informatius a partir de les 07.30 hores a l’entrada dels centres educatius i concentracions en ciutats com Barcelona, Lleida, Tarragona, Manresa, Mataró, el Prat de Llobregat, Tortosa i Lloret de Mar. Passada aquesta franja horària, el professorat es reincorporarà a la seva activitat docent.

Els sindicats de docents reprenen així les vagues unitàries en protesta per les polítiques del Departament d’Educació. Esperen poder forçar la conselleria de Josep Gonzàlez-Cambray a atendre les seves reivindicacions. El principal escull, la recuperació de l’hora lectiva. Educació va oferir recuperar aquesta hora al professorat de primària de cara al curs 22-23 i al de secundària, per al 23-24, però els sindicats volen que tot el professorat es beneficiï d’aquesta mesura ja el curs vinent. La conselleria ja ha retirat aquesta oferta i les negociacions estan ara en punt mort.

Amb aquest escenari, Ustec, CCOO, Intersindical, Aspepc, UGT, CGT i USOC han convocat quatre jornades de vaga al maig i al juny. I no descarten una vaga indefinida a partir del 13 de juny.

Notícies relacionades

En un comunicat conjunt, els sindicats han criticat el desenvolupament de les negociacions amb la conselleria i han lamentat «les desqualificacions del conseller als docents» i les trucades bilaterals als diferents sindicats «amb propostes descafeïnades» i «insuficients». Han assegurat que l’objectiu d’Educació és «trencar la unitat sindical» i han afirmat que el Departament es troba en una situació de debilitat. Per això, han considerat que ara és moment de «reprendre els esforços per participar en les mobilitzacions i secundar les vagues amb el recolzament de tots» vist que l’«esgotament» del Departament és «evident».

El Departament de Treball ja ha fet públics els serveis mínims per a aquests dies, iguals als de vagues anteriors. En tots els centres educatius hi haurà d’haver:

  • Una persona de l’equip directiu (director, coordinador, cap d’estudis, secretària) i, en el cas de les escoles bressol, un membre del claustre.

  • En infantil, primària i ESO, un docent per cada tres aules

  • En escoles d’educació especial, el 50% de la plantilla del centre

  • A les escoles bressol, el 50% de la plantilla del centre.

  • Per al complex educatiu de Tarragona, el 50% del personal de menjador i cuina, una persona de manteniment per tanda i manteniment del servei habitual en infermeria i vigilància.