La pandèmia a Catalunya

Les escoles catalanes esgoten els últims dies de protocol covid

  • Molts centres segueixen amb grups bombolla, entrades esglaonades i reunions virtuals amb les famílies

  • Salut i Educació treballen en una actualització de les mesures, seguint els passos de la Comissió de Salut

Les escoles catalanes esgoten els últims dies de protocol covid

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

L’ús de les mascaretes en interiors va deixar de ser obligatori a tot Espanya el 20 d’abril. Els escolars van quedar alliberats de portar el tapaboques a les aules. A Catalunya, el Departament d’Educació ho va aplicar un dia abans a les escoles i ja va deixar de comptabilitzar casos als centres educatius. Del protocol oficial va decaure l’obligació de portar aquesta peça, però no la resta de mesures que han estat vigents a les escoles durant aquests dos anys de pandèmia, com els grups bombolla, les entrades esglaonades, les restriccions d’accés a l’escola de les famílies i la recomanació de ventilar les aules i de seguir amb la higiene de mans.

L’associació que agrupa famílies d’escoles públiques, aFFac, ha denunciat aquesta situació que considera anòmala i fa setmanes que demana a la Conselleria que es recuperi la normalitat i presencialitat total. O, en tot cas, que ho especifiqui i aclareixi. Perquè la realitat és que les escoles actuen segons el seu criteri i en molts casos atenent el sentit comú. A la web de Salut, l’última actualització és del 28 de març del 2022. Posteriorment, Educació va publicar que la mascareta ja no era obligatòria a les aules i que era recomanable mantenir la higiene de mans i la ventilació. Però cap aclariment sobre la resta de mesures.

Ara sembla que a aquestes mesures els queden els dies comptats. I no només perquè ja estem gairebé a final de curs, sinó perquè les conselleries de Salut i Educació estan ultimant una actualització que hi posarà fi, a totes. Almenys si segueixen –tot apunta que serà així– l’actualització del protocol covid en centres educatius que el Ministeri de Sanitat va aprovar el 3 de maig després d’una reunió de la Comissió de Salut, en la qual hi ha representades totes les autonomies.

En aquest document de Sanitat, ‘Mesures de prevenció, higiene i promoció de la salut davant covid-19 en centres educatius’, s’estableix que els grups de convivència estable ja podran interaccionar entre ells també als interiors, tret del menjador. També es permet accedir a les famílies tant a espais interiors com a l’aire lliure, tant per a l’entrada i sortida de l’alumnat com per a altres activitats, evitant aglomeracions. I s’autoritzen reunions de tutoria individual amb les famílies en espais interiors ben ventilats, si bé, de manera general, «es recomana que es prioritzin les reunions amb les famílies a l’aire lliure».

En les excursions i sortides, es prioritzaran activitats a l’aire lliure. Per a la celebració d’actes de graduació o de fi de curs, es compliran les mesures de prevenció existents per a esdeveniments culturals en cada comunitat autònoma.

A l’espera que Salut i Educació actualitzin el protocol, les escoles catalanes es guien pel sentit comú. Els Jesuïtes, per exemple, amb vuit centres d’infantil, primària, ESO, Batxillerat i FP a Catalunya i gairebé 14.000 alumnes, mantenen totes les mesures de prevenció, excepte les mascaretes. «No hi ha hagut cap directriu explícita i, per tant, es continuen aplicant amb sentit comú», assenyalen fonts d’aquesta xarxa d’escoles concertades. Això significa que en aquests centres es mantenen entrades i sortides esglaonades, ús de gel hidroalcohòlic i grups bombolla. I mascaretes si cal anar en autocar o transport públic en alguna sortida.

Notícies relacionades

El mateix passa a l’escola Diputació, d’infantil i primària. «Mantenim els grups de convivència estable. Només fem mescla de grups a l’exterior. Posem gel abans d’entrar a l’escola i les reunions amb les famílies es continuen fent ‘online’ excepte en casos puntuals», explica la directora, Marta Ortiz. Idèntic procediment a l’escola Mare de Déu del Roser de Barcelona. Aquí, a més de totes les mesures apuntades en línies anteriors, un professor pren la temperatura als alumnes abans d’entrar a l’escola, mesura que aquest curs va deixar de ser obligatòria.

En canvi, instituts com el Quatre Cantons de Barcelona i el Montgròs de Sant Pere de Ribes ja fan ‘vida normal’, d’acord amb el que regeix per a la societat en general.