En concepte de responsabilitat civil

El TC anul·la un ingrés a la presó perquè només es va basar en l’impagament d’un deute

  • L’empresonament es va produir per no pagar 2.100 euros a la seva víctima sense escoltar-lo i sense valorar la seva capacitat econòmica

  • La resolució reforça el dret fonamental a no ingressar a la presó únicament per l’impagament d’un deute

El TC anul·la un ingrés a la presó perquè només es va basar en l’impagament d’un deute

JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Constitucional ha concedit l’empara a un condemnat a sis mesos de presó per l’impagament de 2.100 euros que se li havia imposat per rescabalar la seva víctima en concepte de responsabilitat civil. La suspensió de l’execució de la pena li va ser revocada un any després d’imposar-l’hi sense escoltar-lo prèviament i comprovar la seva capacitat econòmica real.

La sentència, de la qual ha sigut ponent Cándido Conde-Pumpido, reforça el dret fonamental a no ingressar a la presó únicament per l’impagament de deutes. Es basa en el fet que l’ordre d’ingrés a presó per complir la pena curta privativa de llibertat es va acordar sense sentir prèviament i personalment el reu i que es va fonamentar exclusivament que havia incomplert el compromís de pagament sense valorar les seves circumstàncies econòmiques reals.

Vista per defensar-se

El Tribunal Constitucional recorda que, d’acord amb reiterada jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans, la privació de llibertat ha de ser imposada o revisada després d’un procés contradictori, en igualtat d’armes, en el qual s’atorgui a l’afectat la possibilitat d’al·legar el que consideri convenient. I això és obligatori sempre que es canviï la situació personal d’una persona tant en mesures cautelars com en compliment de condemnes.

Notícies relacionades

En aquest cas, el jutjat va enviar a la presó el condemnat per no pagar els 2.100 euros, perquè va entendre que no ho feia de manera fraudulenta i no tenia voluntat real de complir-ho, sense escoltar-lo ni valorar la seva capacitat econòmica real.

La fiscalia també va donar suport a l’empara a l’entendre que la llei no nua automàticament l’ingrés a presó a l’incompliment del compromís de pagament, sinó que exigeix comprovar la capacitat econòmica del condemnat per satisfer-lo, de manera que la suspensió de la pena no pot quedar condicionada al pagament d’una condemna civil si no hi ha capacitat real de pagament.