Malgrat el declivi de la pandèmia

Oriol Mitjà recorda que la sisena onada està sent més mortal que la quarta i la cinquena

L’investigador es mostra convençut que hi haurà una setena onada i demana no relaxar-se

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’epidemiòleg Oriol Mitjà ha cridat l’atenció a través d’un fil de Twitter de l’elevada mortalitat que s’està produint en aquesta sisena onada, fins i tot durant el període de declivi que travessem. En concret, en aquesta sisena onada la mortalitat, explica, ha sigut de 300 persones per milió d’habitants (2.200 morts), una xifra més alta que durant la quarta (150) i la cinquena (200). Sense anar més lluny, les últimes dades facilitades aquest dimecres per salut xifraven en 35 els morts diaris durant l’última setmana. I no ha baixat de 200 morts setmanals des de principis de gener, quan dos mesos enrere no s’arribava a la vintena.

Notícies relacionades

És la mateixa situació en el conjunt d’Espanya: les últimes dades publicades pel Ministeri de Sanitat revelen que, des del 14 d’octubre, s’han comptabilitzat més de 9.000 defuncions, cosa que eleva el balanç oficial a més de 96.000 morts. Durant la cinquena onada, entre el juny i l’octubre de l’any passat, es van registrar 6.217 morts, mentre que en la quarta, entre el març i el juny, van ser 8.394, tot i que segurament part d’aquestes últimes eren infeccions agreujades des de la tercera onada, de molta més magnitud.

També parla Mitjà en el mateix missatge de no baixar la guàrdia ni perdre el respecte a la malaltia: «La càrrega actual de la malaltia no és prou baixa perquè es pugui gestionar com una problemàtica rutinària en lloc d’una problemàtica excepcional que requereix intervencions que alteren substancialment la vida de la ciutadania, els serveis i les empreses». I es mostra clarament convençut que hi haurà una «setena onada».