Dia de la Dona en la Ciència

Les dones en la ciència

Les dones en la ciència
3
Es llegeix en minuts

Les dones conformen el 55,2% de l’alumnat matriculat a les Universitats Espanyoles. No obstant, hi ha diferències dins les disciplines STEM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques), si observem les estadístiques disgregades per branques d’ensenyament, es divisa que les dones no arriben al 50% de matriculades en carreres científiques. En el següent rànquing presentat tot seguit, es poden observar les diferències estadístiques entre homes i dones que cursen els ensenyaments STEM.

Medicina

En l’àmbit de la medicina, els percentatges han canviat dràsticament amb el pas dels anys. Si bé el 2004 un 72% dels alumnes matriculats en aquesta carrera eren homes, avui, el 78% dels estudiants són dones. A més, les xifres també varien depenent de l’especialitat que es triï, per exemple, en l’àmbit professional es troben més cirurgians que cirurgianes, tanmateix, si parlem d’especialitats com ara obstetrícia i ginecologia es veu un grau de feminització més elevat, amb un 83,1% de dones.

Informàtica

Informàtica és una altra de les carreres que compten amb una diferència més acusada entre els seus estudiants. Des del 2016 hi ha hagut aproximadament 22.300 dones matriculades davant 161.000 homes. És a dir, en aquesta carrera les dones suposen el 13,9% de l’alumnat.

Enginyeries

En les enginyeries les dades són bastant clares; la gran majoria dels seus estudiants són homes, de 36.981 alumnes que van cursar els graus d’enginyeria en el curs 2020-2021, 28.020 eren homes i només 8.871 eren dones. Dins les branques d’enginyeria hi ha més desproporció en l’Enginyeria Informàtica, on 4.248 dels estudiants són homes i 507 són dones. Seguida d’aquesta enginyeria també és considerable la diferència que hi ha en l’Enginyeria Mecànica, en la qual hi ha 2.729 nois i tan sols 339 noies.

Farmàcia

En l’àmbit de la salut la carrera de farmàcia és un dels graus que compta amb un percentatge més elevat de dones que el cursen. A Espanya hi ha 72.500 alumnes farmacèutics i el 71,6% són dones (és a dir 51.926). Aquestes dades converteixen la carrera en la professió sanitària amb més percentatge de dones, seguides d’infermeria i psicologia.

Química

En el cas del grau de Química el percentatge de dones és majoria, ja que es tracta del 62% d’elles, no obstant, aquestes dades canvien quan parlem del Grau en Enginyeria Química, ja que la xifra s’inverteix i els homes superen el 50%. En general quan es parla d’una carrera d’enginyeria, la presència de dones disminueix notablement.

Física

En aquest grau malgrat que hi ha un gran nombre de dones cursant-lo, la majoria se l’emporten els homes, amb un total de 201, i les dones en són 98 en una classe. El percentatge de dones que s’han matriculat a aquesta carrera en els últims 20 anys no ha canviat gaire i s’ha mantingut constant entorn del 20% i el 30%.

Infermeria

Infermeria és una de les carreres en què la dona representa la gran majoria dels seus estudiants. Segons les últimes dades disponibles a l’INE (Institut Nacional d’Estadística) el 84,3% (266.020) dels professionals són dones, mentre que els homes representen el 15,8% (50,074).

Matemàtiques

En la carrera de matemàtiques encara és molt escassa la presència de dones amb 82 alumnes davant 107 homes per classe. Segons un estudi realitzat per l’Estudi de les Tendències en Matemàtiques i Ciències (TIMSS), quan van preguntar en una classe de quart de primària a quins alumnes els interessaria estudiar matemàtiques en un futur, el 31% de les nenes va aixecar la mà i el 42% dels nens també.

Astrofísica

Notícies relacionades

Un 27% dels professionals de l’Astronomia i l’Astrofísica a Espanya són dones, és a dir, un total de 225, segons ha donat a conèixer un informe de la Societat Espanyola d’Astronomia (SEA).

Psicologia

En l’actualitat aquesta carrera compta amb una majoria d’alumnes davant els alumnes. A les facultats espanyoles de psicologia (52) hi ha aproximadament 12.000 persones cursant aquest grau, d’aquestes, aproximadament el 75% són dones.

Temes:

Dones