87.000 pacients analitzades

Un estudi suggereix que la covid comporta més riscos al final de l’embaràs

La investigació de la Universitat d’Edimburg revela que els parts prematurs van ser més freqüents entre les dones que van emmalaltir 28 dies abans del part

Un estudi suggereix que la covid comporta més riscos al final de l’embaràs

123RF

3
Es llegeix en minuts
EFE

La dones que es contagien de covid cap al final de l’embaràs són més vulnerables a complicacions relacionades amb el part, segons un estudi, que destaca que la majoria es donen entre les no vacunades.

Una investigació que publica aquest divendres ‘Nature Medicine’ va analitzar les dades de totes les dones embarassades a Escòcia, entre elles més de 87.000 que ho van estar entre l’inici de la vacunació, el desembre del 2020, i l’octubre passat.

Parts prematurs

L’equip encapçalat per la Universitat d’Edimburg assenyala que les dones amb covid cap al final de l’embaràs tenen més probabilitats de patir complicacions, davant les quals emmalalteixen en les primeres fases de la gestació o no l’han passat.

Els parts prematurs i els naixements de nadons morts o que moren poc després de néixer són més freqüents entre les dones que emmalalteixen 28 dies, o menys, abans de la data del part. La «majoria de les complicacions», que també inclouen ingressos a cures intensives relacionades amb la covid, es va produir en dones no vacunades, d’acord amb l’estudi.

Els experts van indicar que no és possible dir si la covid va contribuir directament a les morts o als naixements prematurs, ja que no van tenir accés a les històries clíniques detallades de cada dona.

La vacunació, clau

L’autora principal de la investigació, Sarah Stock, de la Universitat d’Edimburg, va indicar en una roda de premsa virtual que, des de l’inici del programa de vacunació, el 77% de casos de covid en embarassades va correspondre a no vacunades, i les hospitalitzacions i ingressos a l’uci van ser «substancialment més comuns» en aquest grup. Per contra, va destacar que només el 3% dels ingressos hospitalaris i l’1% en les unitats de cures intensives van ser de dones totalment vacunades.

Al voltant del 12% dels casos de covid es va produir en embarassades que només havien rebut una dosi de la vacuna o a qui se’ls va diagnosticar la malaltia menys de 14 dies després de la segona. El missatge clau és que «la vacunació és la forma més segura i efectiva que tenen les mares de protegir-se elles mateixes i els seus nadons de la infecció», va manifestar Aziz Sheikh, també autor de l’estudi.

L’equip va analitzar les dades sobre morts perinatals ampliades, és a dir, la mort d’un nadó al ventre matern després de les 24 setmanes d’embaràs o en els primers 28 dies després del naixement. Aquesta taxa de mortalitat entre els nadons nascuts en els 28 dies següents al desenvolupament de la covid per les seves mares va ser de 23 per cada 1.000 naixements.

32% escoceses, immunitzades

Totes les morts de nadons van correspondre a dones que no estaven vacunades en el moment de la infecció, diu l’estudi. A més, al voltant del 17% dels nadons nascuts en els 28 dies següents a la infecció ho va fer prematurament, més de tres setmanes abans de la data prevista.

Notícies relacionades

Un 32% de les dones embarassades que van donar a llum a Escòcia l’octubre passat estaven completament vacunades (havien transcorregut més de 14 dies des de la segona dosi), en comparació amb el 77% de la població femenina general d’entre 18 i 44 anys.

Stock va afegir que les dades d’aquesta investigació «se sumen a l’evidència que la vacunació en l’embaràs no augmenta el risc de complicacions en l’embaràs, però la covid-19 sí» que ho fa.