«Seguirà l’exemple» de països com Espanya

L’ONU aposta per ‘endemitzar’ la covid però deixa la decisió en mans de l’OMS

  • Darias creu que aquest procés s’està aconseguint «a poc a poc», però l’agència onusiana hi està en desacord

  • Especial Multimèdia | covid-19: ¿de pandèmia a endèmia?

L’ONU aposta per ‘endemitzar’ la covid però deixa la decisió en mans de l’OMS
2
Es llegeix en minuts

Les Nacions Unides asseguren que «seguirà l’exemple» dels països, entre els quals hi ha Espanya, que han qualificat la covid-19 com a endèmica malgrat que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) hagi descartat, de moment, l’endèmia.

Stephane Dujarric, portaveu del secretari general de l’ONU, António Guterres, ha declarat en roda de premsa que deixarà que l’OMS s’ocupi en termes mèdics de l’assumpte, tot i que ha remarcat que «seguiran l’exemple» dels països que han confirmat que tractaran la covid-19 de forma diferent. «Crec que seguirem el seu exemple. Hi ha d’haver molt sentit comú. Però també hem de donar eines a aquells països que més les necessiten», ha dit.

En mans de l’OMS

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat aquest dimecres que Espanya començarà a canviar el sistema de vigilància i control de la covid-19 una vegada s’hagi superat la sisena onada, ja que «la malaltia pandèmica a poc a poc va adquirint característiques d’endèmia». Davant aquestes declaracions, Stephane Dujarric, portaveu del secretari general de l’ONU, António Guterres, ha declarat en roda de premsa que deixarà que aquesta agència onusiana s’ocupi en termes mèdics de l’assumpte. «Hi ha d’haver molt sentit comú. Però també hem de donar eines a aquells països que més les necessiten», ha dit.

Així mateix, Dujarric ha declarat que molts països «es veuen obligats» a viure amb el virus perquè «no tenen accés a les vacunes, per la qual cosa ha reiterat que és necessari brindar-los de recolzament per combatre la infecció.

«No es compleixen les condicions»

No obstant, Catherine Smallwood, una de les principals responsables de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a Europa, ha mostrat el seu desacord amb el fet de tractar la covid-19 com a endèmica, ja que «no es compleixen les condicions per a això».

Notícies relacionades

«En aquest moment, les condicions per a l’endèmia no es compleixen», ha sentenciat. «L’endèmia assumeix certa estabilitat de circulació del virus a uns nivells predictibles i unes onades de transmissió epidèmica conegudes i predictibles, però, el que veiem en aquest moment, entrant el 2022, no s’acosta en absolut a això», ha conclòs Smallwood, per afegir que «hi continua havent una gran quantitat d’incertesa».

L’experta no ha descartat que la covid-19 es converteixi en endèmica en algun moment, «però plantejar-ho el 2022 és difícil amb aquest escenari», ha afirmat. Amb tot, ha apuntat que tot depèn de com es respongui al virus i de l’extensió de la vacunació als diferents països, tant a Europa com a la resta del món.