Crisi sanitària

L’EMA adverteix que és prematur tractar la covid-19 com una grip

L’Agència Europea de Medicaments adverteix que encara es comporta com un virus pandèmic i que no s’ha de relegar a malaltia lleu

L’EMA adverteix que és prematur tractar la covid-19 com una grip

Julio Carbó

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’Agència Europea del Medicament (EMA en les seves sigles en anglès) considera que és prematur tractar la covid-19 com un virus endèmic, com pot ser la grip comuna, tal com ha plantejat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè encara «s’està comportant com un virus pandèmic i l’aparició i propagació de la variant òmicron ho ha demostrat», ha advertit aquest dimarts el responsable de l’estratègia de vacunació de l’EMA, Marco Cavaleri, que també ha recordat que la nova variant és «altament contagiosa», cosa que resulta en «molts infectats», per la qual cosa és important ser conscient «de la seva càrrega potencial» i no relegar-la a la categoria de «malaltia lleu».

Durant el primer balanç de l’any, els responsables del regulador europeu han reconegut que encara no és possible predir quan «arribarem al final del túnel», tot i que han insistit que hi arribarem. «L’important és que estem avançant cap a una situació en la qual el virus és cada vegada més endèmic, però encara no podem dir que hagi arribat a aquest estatus. El virus encara s’està comportant com un virus pandèmic i l’emergència d’òmicron ho està mostrant. No s’ha d’oblidar que som encara en una pandèmia», ha insistit Cavaleri que també ha reconegut que «amb l’augment de la immunitat en la població –i molts immunitzats de forma natural a causa d’òmicron a més de la vacunació– ens mourem amb rapidesa a un escenari pròxim a l’endemicitat».

Mentrestant, el missatge de l’EMA és que cal continuar vacunant i que els sèrums aprovats fins ara contra la covid-19 també ofereixen una «alta protecció» davant els casos més greus i les hospitalitzacions provocades per la nova variant òmicron. Concretament, les dades sobre l’ús de vacunes a Sud-àfrica mostren que les persones que han rebut les dues dosis de la vacuna tenen un 70% de protecció, mentre que els estudis al Regne Unit eleven la protecció després del reforç al 90%. Per això, insisteixen que «els ciutadans europeus han de completar la pauta inicial amb una de les vacunes autoritzades i aquells que ja ho hagin fet han de rebre el reforç».

El que encara no té clar el regulador europeu és si farà falta una nova vacuna adaptada per a la nova variant que la farmacèutica Pfizer podria tenir llesta al març. El cap de l’estratègia de vacunació ha explicat que l’EMA necessitarà entre tres i quatre mesos per autoritzar-la, cosa que significa que podria rebre llum verda l’abril o el maig, tot i que s’ha mostrat partidari d’examinar altres opcions, ja que molts ciutadans s’immunitzaran de forma natural a causa d’òmicron i podrien aparèixer noves variants. 

Quarta dosi

Notícies relacionades

L’EMA tampoc té clar encara quina ha de ser l’estratègia que cal seguir davant la possibilitat d’administrar una quarta dosi que podria provocar problemes en la resposta immune i fatiga en la població. «Ens agradaria tenir dades abans de fer recomanacions», però «alhora estem molt preocupats per una estratègia que requereixi una vacunació repetida en un període curt de temps. No podem estar contínuament donant dosis de reforç cada tres o quatre mesos», ha explicat Cavaleri, que ha alertat que no només provocarà fatiga en la població sinó que podria plantejar problemes en la resposta immune que podria no ser tan bona. «Si donem reforços cada tres mesos acabarem tenint problemes en la resposta immune que podria no ser tan bona com desitjaríem. A més, existeix el risc de fatiga en la població de continuar administrant reforços», ha reiterat. Segons la seva opinió, la millor solució seria donar noves dosis de reforç de forma més espaiada i idealment, «si anem a un escenari endèmic», s’hauria de sincronitzar amb l’inici de la temporada de fred, com es fa amb la vacuna de la grip.

Cavaleri també ha confirmat que el regulador examina en aquests moments una sol·licitud de Pfizer per autoritzar l’ús de la dosi de reforç entre els adolescents de 16 i 17 anys i que esperen una sol·licitud similar del laboratori ben aviat per al grup de 12 a 15 anys. El responsable de vacunes ha recordat que la covid-19 també pot derivar en malaltia greu, hospitalització i mort en el cas dels nens, i ha explicat que les vacunes també prevenen la major part dels casos i les hospitalitzacions en aquest grup. Quant a les dones embarassades, les conclusions de l’EMA apunten que tenen més probabilitats de contagiar-se greument i que les vacunes redueixen el risc d’hospitalització i mort.