Després de passar les festes i en plena sisena onada

Sánchez planteja avaluar la covid com una grip i controlarà el preu dels antígens

  • El president assegura que cal sospesar tractar la malaltia com a endèmica i que es compraran 344.000 pastilles antivirals a Pfizer al gener

  • Consulteu aquí la part política de l’entrevista: les seves paraules sobre la reforma laboral i la polèmica de la carn d’Alberto Garzón

Sánchez planteja avaluar la covid com una grip i controlarà el preu dels antígens

Cadena Ser

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Espanya ja ha cavalcat sobre sis onades de coronavirus, però la manera d’avaluar la pandèmia pot canviar a partir d’ara, de cara a futures onades. El Govern està treballant des de fa «setmanes», i així ho ha confirmat el president, en un canvi d’estratègia. A passar a tractar la covid com una malaltia endèmica. Es basa a tractar-la com la grip. O sigui, gripalitzar el virus i no notificar-ne diàriament tots els casos. «Crec que tenim les condicions perquè, amb precaució i a poc a poc, comencem a avaluar l’evolució d’aquesta malaltia amb paràmetres diferents [similars als utilitzats en la grip]», ha assenyalat Pedro Sánchez aquest dilluns en una entrevista a la SER, en què també ha anunciat que es controlarà el preu dels tests d’antígens i es compraran a Pfizer 344.000 dosis de retrovirals.

L’Executiu abordarà ara el canvi d’estratègia amb els responsables del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) i amb la Ponència d’Alertes. «És un debat que ja estem intentant obrir a escala europea. La mateixa ministra de Sanitat ho ha plantejat a diferents ministres de sanitat europeus», ha afegit. Segons el seu parer, es tracta d’un «debat necessari», ja que amb la ciència es compta amb la «resposta» perquè la població es protegeixi i es redueixin les «possibilitats de contagi». A més, la letalitat del virus s’ha reduït: del 13% en la primera onada de la pandèmia a l’1% actual.

És a dir, que cal anar «avaluant l’evolució de la covid cap a una malaltia endèmica». El president creu que «aquest mes de gener arribarà el pic d’aquesta sisena onada», i després començarà a baixar la corba. La variant òmicron sí que és més contagiosa, però també sembla que «més lleu», ha afegit.

El cap de l’Executiu ha aprofitat l’entrevista a la SER per fer dos anuncis. En primer lloc, que el Govern regularà els preus dels tests d’antígens, que amb l’augment de la demanda d’aquestes últimes setmanes s’han desbocat. «El debat que teníem abans o durant aquest Nadal ha sigut, sobretot, sobre l’oferta d’aquests tests. Hi ha hagut un augment exponencial de demanda, però no d’oferta. Aquest tema ja està resolt. Ara entrarem en el control del preu del test d’antígens», ha assenyalat.

Dos, el Govern comprarà al gener 344.000 pastilles antivirals a la farmacèutica Pfizer, que «redueixen en un 88% la possibilitat d’hospitalització» dels malalts més vulnerables.

Tornada a l’escola «segura»

Sánchez ha afegit que la «cooperació institucional entre administracions» s’ha provat clau en la lluita contra la pandèmia. En l’última Conferència de Presidents, el 22 de desembre, es va comprometre a una nova convocatòria cada deu dies, mesura que ha incomplert. Ha al·legat que la ministra Carolina Darias s’ha reunit amb els consellers de Sanitat, i també ho han fet els titulars d’Educació i Universitats. A més, hi haurà una altra nova conferència ‘online’ al gener i espera que pugui organitzar-se la següent de manera presencial a l’illa de La Palma al febrer.

Notícies relacionades

Per frenar la sisena onada, el Govern continua confiant en la mascareta (el Consell de Ministres la va reposar com a obligatòria) i la vacunació. I el president creu que les condicions per a la tornada a l’escola aquest dilluns després de les vacances de Nadal són «segures».

«Cal tenir confiança en la tasca dels tècnics, de les conselleries, dels governs autonòmics..., i en una vacunació àmpliament recolzada pels infants», ha apuntat Sánchez, que ha recordat que l’objectiu, anunciat en l’última Conferència de Presidents, és que el 7 de febrer la primera dosi hagi arribat al 70% dels petits, i que en la setmana del 18 d’abril el 70% comptin amb la pauta completa.