Sisena onada de covid-19

Catalunya preveu arribar al pic de contagis «en tres o cinc dies»

  • El Biocomsc estima que els pacients en ucis a tot Catalunya arribaran a 600

Catalunya preveu arribar al pic de contagis «en tres o cinc dies»

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya possiblement arribi al pic de contagis per covid-19 «en tres o cinc dies», segons estimacions del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). El mateix preveu que els pacients amb covid-19 en ucis arribin a ser 600 a tot Catalunya (ara n’hi ha 520). Seria una xifra similar a la de la cinquena onada (la de l’estiu) i menor que la de la tercera (fa ara un any). Aquesta última va tenir un pic de 731 malalts en aquestes unitats.

Tot i així, el mateix Biocomsc crida a la prudència i adverteix que les actuals dades epidemiològiques tenen «massa interrogants» degut, fonamentalment, a dos motius: als recents canvis de protocols de la Conselleria de Salut i la successió de dies festius.

«Salut va deixar de fer tests a contactes de positius, les farmàcies han començat a notificar», explica l’investigador del Biocomsc Daniel López-Codina. Tot això, juntament amb el Nadal, impedeix conèixer del cert quants nous contagis s’han produït realment en les últimes setmanes.

Tot i així, diu López-Codina, «és possible tenir aviat una desacceleració [en l’augment de contagis]: aquesta setmana o la que ve».

Les morts no pugen

També precisa que la situació epidemiològica de Catalunya i Espanya continua sent «molt complexa». El virus, de moment, continua a l’alça. «Estem malament perquè tenim un nombre de casos enorme. Perquè tenim moltes hospitalitzacions i un augment d’ucis. Però la part positiva és que la mortalitat no està pujant», assenyala aquest investigador del Biocomsc.

Notícies relacionades

L’entorn europeu no és gaire més encoratjador. Països com Dinamarca tenen una incidència «altíssima» i d’altres com Irlanda, França i Xipre «continuen creixent». «Encara no hi ha una baixada generalitzada de casos, ni de bon tros», valora López-Codina.

Creu que el pròxim aixecament del toc de queda el 21 de gener no necessàriament ha de suposar un augment de casos, ja que l’oci nocturn continuarà tancat. «No canviarà gaire la situació», opina. Però demana ser «conscients» que «la pandèmia no ha acabat», que la situació actual és molt extrema i que convé continuar sent «rigorosos i responsables».