Escassos incidents

El nou toc de queda torna a deixar buits els carrers de Barcelona

  • Patrulles de Mossos i Guàrdia Urbana van informar els grups de la restricció de mobilitat nocturna

  • Només un allunatge al barri de Sants va trencar la calma en una nit qualificada per la policia de «tranquil·la»

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Carrers buits i sense incidències. Aquesta va ser la tònica general en la primera nit de toc de queda per la sisena onada de la pandèmia de covid-19. Les voreres i les calçades de Barcelona es van buidar de la una de la matinada a les sis del matí. Els empleats de serveis públics i les persones que tornaven de treballar o hi anaven (i potser algun despistat) era l’única presència que es va detectar. Quan faltava una mitja hora per a la una de la matinada, patrulles de la Guàrdia Urbana de Barcelona van començar a informar els grups que estaven allargant la nit al passeig del Born que quedaria restringida la mobilitat. En aquest punt cèntric de de la ciutat, la presència policial també s’ha fet notar amb la circulació de patrulles de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra. «Nit tranquil·la», va assegurar a EL PERIÓDICO un portaveu de la policia de la Generalitat. Només un allunatge en una botiga del barri de Sants va trencar aquesta calma.

Quan passaven pocs minuts de la mitjanit d’aquest dijous, restaurants i bars del passeig del Born, una de les zones freqüentades de la capital catalana, van començar a recollir les terrasses i a abaixar les persianes per complir el toc de queda decretat per la Generalitat i que va rebre el mateix dijous l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). De fet, quan encara faltava una mitja hora perquè el rellotge arribés a la una de la matinada agents de la Guàrdia Urbana van recordar als pocs grups de persones que encara quedaven a la zona que l’havien de desallotjar. L’escena es va repetir en altres enclavaments del centre de la ciutat, segons informa l’agència ACN.

Els policies locals també es van dedicar a informar els transeünts de l’obligatorietat de portar la mascareta a l’exterior, una mesura endurida en aquest cas pel Govern espanyol i que també va entrar en vigor aquest divendres. Els tapaboques van tornar al carrer després de mesos, malgrat que molts ciutadans sempre s’han resistit a treure-se-la ni quan passejaven pel carrer. La por de resultar infectat de la covid i l’alarma creada per les diferents onades de pandèmia han provocat la resistència a deixar la mascaretes a casa i a oblidar-se’n.

La primera nit, informació

El treball dels agents en la primera nit de toc de queda va ser sobretot informatiu. A partir de la una de la matinada, pels carrers de la ciutat, com els del Born o a la Rambla, es trobaven poques persones i eren testimonials els grups de gent que hi havia al centre de la capital catalana. Pràcticament només circulaven taxis, autobusos i camions de recollida d’escombraries.

En la primera nit d’aplicació del toc de queda, a les portes de les festes del Nadal, la mesura es va aplicar sense incidents i la nit va transcórrer amb absoluta normalitat, van recalcar fonts dels Mossos. Segons dades de la Conselleria d’Interior, cada torn de nit dels Mossos d’Esquadra es reforçarà amb 50 patrulles de seguretat ciutadana i 16 d’ordre públic, i això suposarà gairebé 700.000 euros en hores extres entre el 24 de desembre i el 9 de gener.

Notícies relacionades

Després de l’aval per part del TSJC al toc de queda i a la restricció de les reunions a 10 persones, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va fer una crida a la responsabilitat de la ciutadania i va demanar una «resposta cívica» a les noves mesures. Va recordar que els Mossos estan «esgotats» després de tot l’esforç per la pandèmia, motiu pel qual va apel·lar a la ciutadania. «Són molta gent, moltes hores i molt servei, no podem estirar més, som els que som», va explicar.

En la primera nit del nou toc de queda es va complir aquesta «resposta cívica» requerida per l’Executiu català. La mesura durarà, d’entrada, 15 dies, i la veritable prova de foc serà la nit de Cap d’Any. A més de les restriccions de moviment de la 1 de la matinada a les 6 del matí i les limitacions de les reunions, el Govern català també va decretar el tancament de l’oci nocturn i la disminució de l’aforament a l’interior dels restaurants, d’aquesta manera la prohibició de caminar o circular pels carrers durant la matinada és més fàcil de complir.

Temes:

Toc de queda