Prostitució

La justícia refuta Treball: les víctimes de tràfic sí que tenen dret a un subsidi

Un jutjat d’Ourense considera que el SEPE contravé la legislació europea al negar-li a una dona una renda que li correspon com a víctima de violència masclista

La justícia refuta Treball: les víctimes de tràfic sí que tenen dret a un subsidi
2
Es llegeix en minuts

Una víctima de tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual ha demandat el Servei Públic d’Ocupació (SEPE) per haver-li denegat la seva incorporació en el programa de Renda Activa d’Inserció (RAI). Segons el SEPE, la demandant no compleix prou requisits per ser considerada víctima de violència de gènere i, per tant, no és susceptible de ser beneficiària de la RAI. No obstant, el Jutjat Social número 2 d’Ourense no hi està d’acord i acaba de dictar la primera sentència, recurrible, a favor de la víctima.

En el document, al qual ha tingut accés en exclusiva ‘El Faro de Vigo’, la magistrada encarregada de la instrucció considera que el Servei Públic d’Ocupació està contravenint diversos aspectes fonamentals de la legislació gallega i europea. De fet, el tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual està considerat com un delicte de violència de gènere per tres convenis ratificats per Espanya des de fa 20 anys: el Conveni de Palerm de 2000, el Conveni de Varsòvia de 2005 i el Conveni d’Istanbul de 2011, que són elementals en matèria de drets humans dins de la Unió Europea.

I no només això. La UE aborda la violència contra les dones i el tràfic d’humans en almenys dues directives europees relacionades amb la prevenció i lluita contra el tràfic de persones i la protecció de les víctimes. A més, fa una menció específica per a aquests casos. La justícia gallega també segueix aquest camí i entén per violència de gènere qualsevol acte de violència o agressió basat en una situació de desigualtat «en el marc d’un sistema de relacions de dominació dels homes sobre les dones que tenen o puguin tenir com a conseqüència perjudici físic, sexual o psicològic, incloses les amenaces sonre aquests actes i la coacció o privació de llibertat, tant en l’àmbit públic com en la vida familiar o privada».

Notícies relacionades

Aquests preceptes són en els quals s’ha basat la lletrada Ana García, advocada de la demandant, per elaborar la seva estratègia de defensa. La justícia d’Ourense li ha donat la raó i ha declarat el dret de la víctima a la seva incorporació en el programa de Renda Activa d’Inserció. El SEPE no està conforme amb la sentència i ha interposat un recurs de suplicació. Serà el Tribunal Superior de Justícia de Galícia qui en tindrà l’última paraula.

«Des que va començar la pandèmia, hem vist com es denegava el subsidi a moltes dones víctimes d’aquests delictes. Això abans no passava», explica García. Segons ha pogut comprovar la lletrada, «hi ha un paral·lelisme amb la pandèmia i creiem que és per una qüestió de recursos». Tant és així que aquests dies està elaborant una nova demanda «idèntica a la d’Ourense», però aquesta vegada a Vigo. «Per a aquestes víctimes, deixar de rebre aquestes ajudes les condemna, en molts casos, a continuar exercint la prostitució», remata García.