MEDI AMBIENT

El Govern es fixa reduir un 31% les emissions de carboni

La Generalitat aprovarà el pressupost amb retard aquest dimarts, després d’haver aconseguit per primera vegada que Catalunya contingui el contaminant per sota dels nivells de 1990.

El Govern es fixa reduir un  31% les emissions de carboni
3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Periodista

Especialista en medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Catalunya aprovarà, amb retard, els esperats pressupostos de carboni demà. Després de mesos de treball, el Govern té llesta la seva proposta, que preveu reduir les emissions un 31% en cinc anys (per al 2030). De moment, no s’ha dissenyat un objectiu per al lustre 2030-2035, malgrat que estava previst, a l’espera dels reptes que marqui la Unió Europea. El percentatge del 31% difereix del que demanava el comitè d’experts designat pel Parlament, que recomanava una disminució del 42%.

No obstant, el Govern considera que, per a alguns sectors, el límit d’emissions suggerit pels experts era tan elevat i en tan poc temps que posava en risc la seva "competivitat econòmica". "Hem optat per ajustar-nos als objectius europeus i no tenir en compte la justícia climàtica, com sí que feien els experts", apunta la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque.

Aquest concepte planteja no només limitar emissions, sinó que es faci de manera més igualitària: els que més han contribuït al problema i tenen més mitjans (els països del nord global) han d’assumir més esforç, mentre que els col·lectius més exposats o amb menys recursos han de rebre suport.

Pas pel Parlament

Aquest factor requerirà canvis molt més profunds per aconseguir complir els pressupostos. Per aquesta raó s’ha decidit apostar per les metes de la UE, que obliguen a rebaixar un 55% les emissions el 2030 i arribar a la neutralitat climàtica el 2050. D’aquest 55%, a Catalunya li correspon un 29% i l’executiu català planteja moure’s en aquesta xifra.

Els pressupostos de carboni són una eina clau en la lluita contra el canvi climàtic, ja que estableixen un límit màxim de gasos amb efecte hivernacle (GEI) que pot emetre un territori, una organització o una entitat durant un període determinat. No indiquen com reduir aquestes emissions, sinó que marquen un sostre que no s’ha de superar si es volen complir els objectius climàtics.

¿Qui marca com arribar a aquest límit? A Catalunya, aquest paper l’exerceix el PINECCAT30, el Pla Integrat d’Energia i Clima 2030, que s’està elaborant i que inclourà plans específics i mesures concretes per mantenir-se dins del marge indicat.

El full de ruta és el següent. Demà dimarts, l’Executiu aprova els pressupostos. A la tardor, el document passa pel Parlament. Una possibilitat és que es realitzi un ple monogràfic sobre l’assumpte, en què es puguin incloure propostes de resolució per part dels partits polítics. Després, el Govern posarà en marxa el PINECCAT30, sense necessitat que aquest document rebi el vistiplau de la cambra.

"Els principals sectors que hauran de fer esforços són el del transport i de la indústria", assenyala Paneque. En el cas del transport, no s’han posat sobre la taula les xifres que reclamava el comitè d’experts perquè les infraestructures ferroviàries no estan "preparades" per assumir un 30% de les mercaderies. Aquest sector podrà emetre 8.688 tones de CO2 i no 7.249 com demanava el comitè. Una de les mesures per aconseguir-ho és l’impuls al cotxe elèctric. No s’inclouen mesures com la reducció dels vols o el vedat a l’agricultura intensiva, tal com es recollia al document dels experts.

Notícies relacionades

Quant a la indústria, que haurà de reduir un 51% les seves emissions respecte a 1990 i un 8,75% des del 2023, el repte més gran el tindran la indústries ETS. És a dir, aquelles que estan incloses en el sistema de comerç de drets d’emissió de la UE perquè són altament contaminants. Aquí s’inclouen cimenteres o centrals tèrmiques, per exemple. A Catalunya hi ha gairebé cent de companyies d’aquest tipus. També s’oferiran ajudes a les pimes per realitzar la transició energètica i proveir-se amb renovables.

El sector de l’energia haurà de reduir un 51% les seves emissions el 2030, d’acord amb el que planifica el PROENCAT. En les emissions del sector residencial i el dels residus, el Govern es proposa reduir-les encara més del que demanaven els experts amb un pla per extreure biometà dels abocadors i un projecte de subvencions perquè els habitatges siguin més eficients.