Crisi del coronavirus
Espanya es queda sense autotests covid després d’exportar-ne a Alemanya abans de la sisena onada
En l’actualitat estan arribant una mitjana de 100.000 tests a la setmana, una xifra que no frena el desproveïment a les farmàcies
Importadors de tests d’antígens admeten que, al setembre, quan el país creia sortir de la pandèmia, en van vendre a països com Alemanya
En les últimes setmanes s’estan portant una mitjana de 100.000 tests a la setmana i, tot i així, reconeixen que ja hi ha desproveïment a les farmàcies

Les farmàcies espanyoles es queden sense tests d’autodiagnòstic d’antígens. Importadors del més venut a escala mundial (fabricat a la Xina) reconeixen a ‘El Periódico de España’ que hi ha un problema de desproveïment per a la «demanda bestial» que hi ha al nostre país, sumit en una sisena onada d’escalada de contagis i en vigílies del Nadal. «Si haguéssim tingut una boleta de vidre n’hauríem portat molts més», admeten. Ho justifiquen explicant que, al setembre, quan Espanya ja creia sortir de la pandèmia, les vendes es van paralitzar i es van quedar amb un enorme estoc de proves diagnòstiques que van començar a vendre a països com Alemanya o Polònia, on les comandes eren cada vegada més grans i la nova variant òmicron pot ser que ja hi circulés.
Aquest problema de subministrament impedirà que facilitin als seus clients, de forma gratuïta i a través de recepta electrònica, els tests que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va prometre que es repartirien abans de Nadal. Això ha generat enuig i desconcert entre els farmacèutics madrilenys. La Conselleria de Sanitat ja s’ha disculpat pel retard, que atribueix a la falta d’existències. Però la manca de tests no és exclusiva de la Comunitat de Madrid.
Ja feia setmanes que consultores, farmacèutics i laboratoris ho anticipaven. La imparable pujada de la incidència de casos de coronavirus i l’aparició de la nova variant òmicron havia de provocar un nou ‘boom’ en la venda de tests ràpids. Però el que ningú preveia era que, gairebé en ple Nadal, aquest tipus de proves ràpides escassegessin d’aquesta manera. El desproveïment és ja una realitat, tal com expliquen a aquest diari des de Protect Line, marca de comercialització de productes sanitaris del grup empresarial DBTrading, un dels principals importadors a Espanya del test ràpid d’antígens més venut a escala mundial, el de l’empresa xinesa Xiamen Boson Biotech.
Retards i incertesa
El problema de subministrament ha provocat que, per exemple, la Comunitat de Madrid hagi retardat a la setmana vinent la distribució dels tests gratuïts a les 3.000 farmàcies de la regió que tenia previst iniciar aquest dimecres. El conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, va demanar aquest dilluns disculpes pel retard i la confusió que s’hagi pogut generar, i va anunciar que es distribuiran la setmana vinent perquè cada madrileny pugui aconseguir una prova per a la detecció precoç abans que comencin les festes nadalenques.
No obstant, aquesta entrega, segons la informació que té ‘El Periódico de España’, està encara en suspens. Dimecres, farmacèutics madrilenys mostraven el seu enuig i desconcert per una situació que els ha obligat a treure els cartells que penjaven a la porta dels establiments anunciant el repartiment de tests gratuïts amb la presentació del DNI o NIF. El Col·legi Oficial de Farmacèutics de la comunitat explica a aquest diari que havien comunicat a les farmàcies que des d’aquest dissabte ja podien carregar les proves a les receptes electròniques dels clients.
Des de l’entitat madrilenya treuen qualsevol tipus de responsabilitat a la Comunitat de Madrid que, segons ha pogut saber aquest diari, hauria adquirit quatre milions de tests d’antígens de dues marques determinades. També exculpen distribuïdors com Cofares o el Grup Hefame, les grans cooperatives de distribució de medicaments i productes farmacèutics. No és culpa seva, precisen. Les distribuïdores no poden enviar els tests perquè no els tenen.
Distribuïdores com el Grup Hefame admeten ja a les farmàcies que no els poden enviar tests perquè no en tenen
Des de Cofares assenyalen a aquest diari que únicament s’encarreguen del repartiment a les farmàcies dels tests d’antígens, però que «en cap cas són responsables del seu subministrament, adquisició o venda». El problema, òbviament, no afecta només Madrid. Incumbeix a tot Espanya. A Múrcia, per exemple, es queixen també de desproveïment. Algunes farmàcies s’han dirigit al Grup Hefame, amb origen en aquesta comunitat, que els ha respost que no els pot enviar proves diagnòstiques perquè no en disposen.
Alemanya i Polònia
Llavors, ¿on és l’origen del problema? En el subministrament, confirma la importadora Protect Line. Fonts de l’empresa expliquen que van començar a portar a Espanya el test d’autodiagnòstic de l’empresa xinesa Xiamen Boson Biotech, dels més venuts a escala mundial, a principis de l’estiu passat, coincidint amb la cinquena onada del coronavirus. Llavors, a les portes de les vacances estivals i amb els espanyols disposats a tornar a viatjar novament després de rebre la vacuna, les vendes es van disparar.
Només a l’estiu, a Espanya, es van vendre entorn de 3,5 milions d’unitats d’aquest tipus d’autotest, però, al setembre, les vendes es van paralitzar
Tant va ser així que només a l’estiu, a Espanya es van vendre entorn de 3,5 milions d’unitats d’aquest tipus d’autotest. Unes proves que només es poden adquirir a les farmàcies, sense necessitat recepta, i que permeten identificar sospites de casos positius en el moment en què es realitzen. En aquell moment, les vendes van ascendir a uns 40 milions d’euros.
Però la campanya de vacunació va continuar avançant a bon ritme, els espanyols van començar a reprendre la vida i la covid va començar a semblar un virus que desapareixeria de les nostres vides. En aquest miratge de sortida de pandèmia, ja al setembre, la venda dels tests es va estancar, i importadors com Protect Line es van quedar amb un important estoc de material sense vendre.
Des de la importadora indiquen que, entre els qui trucaven, hi havia distribuïdors alemanys. Al país europeu, que ja començava a sumir-se en la sisena onada i amb un alt percentatge de població reticent a la vacunació, ja escassejaven els tests, que allà també es venen als supermercats. Als circuits de proveïdors sanitaris es deia, apunten, que aquest pic de demanda del mercat alemany podia coincidir amb l’aparició de la variant òmicron al país europeu per on pot ser que ja fes dos mesos que circulava. A més d’Alemanya, Polònia també va adquirir un bon nombre de proves a Espanya.
«Ens vam treure l’estoc de sobre. Si haguéssim tingut una boleta de vidre, n’hauríem comprat molts més», diuen des de la importadora
En aquell context, amb Espanya sense entreveure que anava directa a una nova onada de coronavirus, la sisena, la importadora espanyola relata que va decidir despatxar l’estoc sobrant de tests que en aquell moment tenia a aquests països i va ser cauta en la seva política de compres. «Ens vam treure l’estoc de sobre. Si haguéssim tingut una boleta de vidre, n’hauríem comprat molts més, però no sabíem el que passaria i, en aquell moment, vam preferir ser prudents (en les adquisicions al gegant xinès). Era arriscar molt», indiquen. Fins que, fa un mes, van tornar a rebre «un munt de trucades» i la demanda va començar a ser novament «bestial».
No hi ha vols
El cert, admeten, és que en el dia d’avui les previsions els han desbordat. En les dues últimes setmanes, coincidint amb la veloç pujada de contagis, estan portant, via aèria, una mitjana de 100.000 tests setmanals a Espanya. «I sent prudents», matisen. «Vam començar a rebre trucades i comandes en ferm, fins i tot amb pagaments per endavant. I anem tan ràpid com podem. Dimecres (pel passat) va aterrar el nostre avió des de la Xina amb els últims que van arribar. Però el que ens està costant ara molt és la logística perquè les proves vagin directes als distribuïdors», continuen.
El test xinès de Boson Biotech és especialment demanat perquè detecta totes les variants del virus, inclosa l’òmicron
Entre els problemes que s’estan trobant, destaquen el de la falta de «vols» per posar més tests als avions –per la seva especial condició, aquest tipus de producte sanitari no pot viatjar des de la Xina en contenidors de barcos– o la pujada del preu dels carburants. Això últim, a més, incideix en el preu final de la prova al taulell de la farmàcia. El test que ells importen, afegeixen, és especialment demanat perquè detecta totes les variants del virus, inclosa l’òmicron, cosa que no succeeix amb cap altre tipus de proves ràpides.
Notícies relacionades«En terminis d’entrega, abans eren d’una setmana i ara ens n’estem anant a 14 dies perquè no hi ha vols i són molt cars», expliquen des d’aquesta distribuïdora que, amb els laboratoris Cinfa, va ser de les primeres a importar els tests xinesos a Espanya quan, l’estiu passat, el Ministeri de Sanitat va autoritzar la seva venda en farmàcies. Protec Line importa tota mena de material sanitari, des de mascaretes fins a guants. I, també, els tests d’antígens d’ús professional –que només poden realitzar sanitaris– destinats a grans grups hospitalaris o empreses.
Des de Protect Line confirmen que, a la seva empresa, no els ha trucatla Comunitat de Madrid per demanar-los aquest tipus de proves ràpides de cara al repartiment gratuït i desconeixen si aquesta adquisició s’ha fet a través de distribuïdores com Cofares. On sí que s’ha registrat una alta demanda d’aquest tipus de proves que la companyia importa a Espanya és al País Basc, una de les comunitats espanyoles on la incidència de contagis, juntament amb Navarra o Aragó, està disparada.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- "Estic en xoc, demano perdó"
- Una qüestió de (mala) punteria
- El final de la ronda francesa / Tour femení Pogacar guanya el quart Tour amb una festa a París
- LA PRETEMPORADA BLAUGRANA Roony i Dro, dos debutants, donen el triomf al Barça a Kobe
- Final de l’eurocopa Espanya cau amb agonia contra Anglaterra