coronavirus

Trilla demana no fer «trobades massives» d’empreses i amics per a Nadal

El metge afirma que la situació epidemiològica actual desaconsella fer aquestes trobades,

Trilla demana no fer «trobades massives» d’empreses i amics per a Nadal

JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts

El cap d’epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha demanat aquest dissabte no fer «trobades massives» d’empreses, clubs o amics durant el Nadal. En una entrevista al canal 324, el facultatiu va afirmar que la situació epidemiològica actual desaconsella fer aquestes trobades, i va advocar per ajornar-les a principis d’any, si les dades milloren.

L’epidemiòleg ha recordat que aquestes trobades són llargues, es fan sense mascareta, i per tant, es donen les condicions perquè siguin «esdeveniments de gran transmissió» del virus. Va recalcar que les dades de contagis estan pujant «més ràpidament» del previst, acostant-se a un dels escenaris «menys favorables» que es contemplen.

Trilla va recordar que fer-se proves d’antígens dona un «plus de seguretat» sempre que es compleixin la resta de mesures, però no són 100% fiables sobretot si el resultat és negatiu, ja que pot ser que qui se sotmeti a test encara tingui una càrrega viral baixa. El metge va insistir que la pandèmia encara no ha acabat. En aquest sentit, va demanar que es facin proves en els supòsits de possibles refredats, per descartar que pugui ser covid i que també que es compleixin els aïllaments.

Pressió assistencial en l’atenció primària

Notícies relacionades

Segons Trilla, la pressió assistencial s’està traslladant de l’atenció primària als hospitals, amb malalts més greus. Tot i que en el cas del Clínic «encara» no s’han hagut de desprogramar intervencions i visites no urgents, encara que sí que s’ha produït aquesta situació en altres grans hospitals de l’àrea de Barcelona. Actualment, Catalunya té 234 pacients a l’uci i l’epidemiòleg va situar en els 400 o 500 el moment en què amb tota seguretat hi haurà desprogramacions als hospitals.

La meitat dels pacients ingressats als hospitals són persones vacunades amb alguna malaltia de base o d’edat avançada. En general, tornen a casa en pocs dies, segons Trilla. L’altra meitat són majoritàriament gent jove no vacunada que desenvolupen la malaltia de manera similar a les primeres onades. En canvi, va advertir el metge, aquells malalts que entren a l’uci hi estan «setmanes» i, si tiren endavant, els costa molt recuperar-se.