Compareixença d’Argimon

Catalunya ha detectat òmicron en aigües residuals

Catalunya va detectar ahir també dos casos sospitosos que, gairebé amb tota seguretat, acabaran confirmant-se a final de setmana

Catalunya ha detectat òmicron en aigües residuals
4
Es llegeix en minuts

El conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha assegurat aquest dimarts que s’han registrat «alguns casos» de la variant òmicron de Covid-19 a Catalunya i que també s’ha detectat, de manera preliminar, en aigües residuals. Catalunya va detectar ahir dos sospitosos de la variant òmicron, però tots els indicis apunten que acabaran confirmant-se previsiblement aquest divendres.Argimon ha admès que aquesta variant és un element de preocupació i ha explicat que han començat a cribrar el 20% de les mostres: «I hi apareixerà, serà una variant que probablement s’acabarà imposant», ha dit interpel·lat al ple del Parlament de Catalunya per la socialista Assumpta Escarp.

Després de crítiques d’Escarp per haver posposat l’obligatorietat de disposar del certificat Covid per accedir a l’interior de la restauració, a gimnasos i residències per problemes informàtics, Argimon ha dit: «Si hem necessitat més temps, necessitem més temps, i si hem de rectificar, he rectificat, ja ho faig jo, no tinc cap problema».

I ha cridat a «posar en la seva justa mesura el que és el certificat digital, que és una mesura més, no la mesura» única per combatre la pandèmia, ja que s’ha d’afrontar amb un conjunt de mesures, segons el conseller.

Els dos casos sospitosos

Els resultats preliminars de l’estudi microbiològic dels dos viatgers procedents de Sud-àfrica que van donar positiu de Covid indiquen que estan contagiats amb la variant òmicron, cosa que els convertiria en els dos primers detectats a Catalunya en ple creixement de la sisena onada.

«Encara no es pot confirmar al 100% que els dos casos positius sospitosos de la nova variant òmicron de Covid-19 detectats a Catalunya siguin d’aquesta variant, però els resultats preliminars indiquen que ho podrien ser», ha informat el Departament de Salut aquest dimarts.

Més enllà de si es confirma si són o no de la nova variant, les dues persones han de complir el corresponent aïllament, a l’haver donat positiu, assenyala.

La nova variant, de la qual encara es desconeixen molts aspectes però que és més contagiosa que la delta (la dominant actualment), és un element que pot empitjorar una sisena onada de coronavirus, a les portes d’un pont de la Constitució en què estarà en vigor –des de divendres– el certificat Covid per a restauració, gimnasos i residències.

Ambulatoris al límit

El Govern descarta «a curt termini» ampliar més l’obligatorietat del passaport Covid o implementar restriccions per aturar la pandèmia, ha assenyalat aquest dimarts en roda de premsa la portaveu de l’executiu català, Patrícia Plaja. Amb tot, ha admès que «és molt difícil fer previsions a mitjà i llarg termini» perquè «tot depèn» de l’evolució de les dades epidemiològiques.

Els ambulatoris comencen a estar saturats, ja que van atendre ahir dilluns 14.721 pacients de Covid, 4.200 més que dilluns de la setmana passada, una xifra de visites als ambulatoris que no es donava des de principis d’agost.

En l’última setmana han sigut 11.298 els diagnosticats per PCR o test d’antígens (TA), amb una mitjana de 1.614 al dia, gairebé el triple que fa dues setmanes.

Als hospitals avui hi ha 660 persones hospitalitzades per Covid, quatre més que ahir, de les quals 141, dos menys que la vigília, estan a l’uci, 80 d’elles intubades i 6 de connectades a l’ECMO (respiració extracorpòria).

Més peticions de vacunació

La nota positiva és que l’anunci de la implantació del certificat Covid en restauració, gimnasos i residències ha impulsat la vacunació: la inoculació de primeres dosis ha crescut un 55% entre aquesta última setmana i l’anterior, i les segones, un 44%. El 75% de la població catalana té la pauta completa –84,1% comptant només els de 12 anys o més–, mentre que s’han injectat ja 602.534 terceres dosis.

La vacunació és clau per reduir una mortalitat que no obstant va creixent a poc a poc en aquesta sisena onada: En els últims set dies hi ha hagut 32 morts per la malaltia, més de quatre òbits al dia de mitjana, cosa que no es donava des de mitjans de setembre.

La incidència acumulada de casos confirmats per PCR o test d’antígens a 7 dies per cada 100.000 habitants (IA7) és de 144 casos, nou més que ahir, mentre que la incidència acumulada a 14 dies (IA14) se situa en els 245 casos, 16 més.

Risc de rebrot en els 325 punts

Notícies relacionades

El risc de rebrot (EPG) s’ha situat en els 325 punts i la velocitat de propagació del virus (Rt) és d’1,35, és a dir, que cada 100 infectats contagien una mitjana de 135 persones.

La positivitat –el percentatge de PCR i TA amb resultat positiu– és del 6,04%, 17 centèsimes més que ahir, un creixement sostingut des de fa setmanes, que s’allunya del percentatge màxim que estableix l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per considerar una epidèmia sota control, que és del 5%.