Origen de nom

¿Per què la variant sud-africana es diu òmicron i no nu ni xi?

  • L’Organització Mundial de la Salut argumenta que ha descartat aquests vocables per un tema pràctic

  • Al maig es va pactar batejar els llinatges emergents amb noms de lletres gregues per evitar l’estigma cap a alguns països

¿Per què la variant sud-africana es diu òmicron i no nu ni xi?

WILLY KURNIAWAN/REUTERS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’aparició de més i més variants de coronavirus ha obligat a batejar sobre la marxa tots aquests llinatges emergents que, d’una manera o altra, estan marcant el futur de la pandèmia de Covid-19. El maig del 2021, el comitè d’experts sobre virus de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va decidir anomenar les variants detectades amb noms de lletres gregues per facilitar la comunicació sobre la seva expansió i, sobretot, per evitar l’estigma cap als països on es detectaven aquestes mutacions. Segons aquesta lògica, la soca detectada a a Sud-àfrica a principis de mes s’havia de dir nu o xi al ser aquestes les següents lletres disponibles en l’abecedari pandèmic. ¿Llavors per què s’ha acabat encunyant com a òmicron?

Notícies relacionades

Segons ha aclarit l’Organització Mundial de la Salut en un comunicat, el Comitè Internacional de Taxonomia de Virus (ICTV, per les seves sigles en anglès) ha pres la decisió de saltar-se dues lletres per una qüestió merament pràctica. Nu ha sigut descartat per la seva semblança fonètica amb el ‘new’ anglès. Xi, per la seva banda, s’ha deixat de banda perquè podria confondre’s amb un nom xinès molt comú. El president xinès, sense anar més lluny, es diu Xi Jinping. Sobre l’omissió d’aquest vocable, el comitè d’experts recorda que el manual de bones pràctiques per anomenar malalties emergents demana evitar qualsevol nomenclatura que pugui «ofendre qualsevol grup cultural, social, nacional, regional, professional o ètnic».

Nom científic

La comunitat científica es refereix a aquesta variant amb el terme B.1.1.529. Aquesta nomenclatura respon a un intricat sistema de classificació taxonòmica. O més ben dit, al manual ‘Pango’. Aquest s’articula com un arbre genealògic que es va ramificant en funció de les mutacions que es detecten. Comença amb lletres com a A o B i afegeix un número i un punt per identificar cada una de les variants i mutacions detectades.