Segons l’EMA

Per adaptar les vacunes a la variant òmicron es trigarà entre tres i quatre mesos

  • La directora de l’Agència Europea del Medicament, Emer Cooke, ha assenyalat aquest dimarts que l’agència compta amb plans per accelerar l’adaptació de les vacunes a la nova variant

Per adaptar les vacunes a la variant òmicron es trigarà entre tres i quatre mesos

Joan Cortadellas

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La directora de l’Agència Europea del Medicament, Emer Cooke, ha assenyalat aquest dimarts que l’agència compta amb plans per accelerar l’adaptació de les vacunes a la nova variant òmicron si fos necessari, un procés que ha estimat que trigarà entre tres i quatre mesos.

En una intervenció al Parlament Europeu, Cooke ha volgut enviar un missatge de prudència davant la nova variant i ha insistit que encara se’n desconeixen molts elements per determinar si caldrà adaptar les vacunes existents.

«No sabem encara si caldrà, però en tot cas tenim preparats plans de contingència. Treballem amb els reguladors perquè esperem el millor, però estem preparats per al pitjor», ha afirmat la responsable de l’EMA.

En tot moment ha recalcat que les vacunes existents continuen sent efectives contra les variants que circulen per Europa. «Sabem que el virus està mutant i hi haurà un punt en què hàgim de canviar l’enfocament actual», ha exposat, insistint que les vacunes actuals protegeixen contra el coronavirus i reiterant el consell de rebre la dosi de reforç.

Notícies relacionades

Per adaptar les vacunes es trigaria «entre tres i quatre mesos» des del moment què es prengués la decisió, ha explicat Cooke, després d’assenyalar que primer s’ha d’estudiar la situació epidemiològica a Europa, el nivell de circulació de la variant i factors de la població europea com l’edat i la vacunació en l’expansió de la variant.

Tots aquests factors difereixen molt de la situació de Sud-àfrica, on es va detectar la variant òmicron per primera vegada, ha remarcat la directora executiva de l’EMA, que ha reiterat que l’agència ja treballa en aquesta direcció en coordinació amb altres institucions europees, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i companyies farmacèutiques. «És una cosa per a la qual estem preparats», ha resumit davant els eurodiputats.