Setge al coronavirus

Espanya negocia amb AstraZeneca l’adquisició del nou tractament anti-Covid

  • Es tracta d’un còctel de dos anticossos monoclonals denominat AZD7442 que ha demostrat que redueix fins a un 88% els casos de Covid-19 greu o mort

Espanya negocia amb AstraZeneca l’adquisició del nou tractament anti-Covid
3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Govern central ja està en converses amb laboratori farmacèutic AstraZeneca per «assegurar» que Espanya disposi del seu nou tractament contra la Covid-19 en investigació, un còctel de dos anticossos monoclonals denominat AZD7442, i que ha demostrat que redueix fins a un 88% els casos de Covid-19 greu o mort en aquests pacients i fins a un 83% el risc de desenvolupar Covid simptomàtica al llarg de sis mesos.

Aquesta informació ha sigut confirmada pel mateix president d’AstraZeneca Espanya, Ricardo R. Suárez, durant la seva participació en l’acte ‘Vacunació solidària: complint compromisos’, en què ha acompanyat el president del Govern, Pedro Sánchez; el ministre d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, i la de Sanitat, Carolina Darias.

«Avui podem dir que ja estem en una fase molt avançada amb el nostre tractament per afrontar de manera efectiva el control del coronavirus, especialment en les persones amb sistemes immunitaris compromesos que no responen a les vacunes. Ben aviat esperem posar a disposició de la població que la necessita», ha assenyalat en la seva intervenció.

«Mantenim el nostre compromís de ser un soci lleial amb el Govern d’Espanya i els països amb menys recursos per ajudar la campanya de vacunació», ha afirmat Suárez, que ha assenyalat que la companyia es prepara per als «futurs reptes» que han d’arribar.

Així mateix, ha destacat que Espanya és un dels «millors països del món en la tasca contra la pandèmia, ja que ha realitzat accions clau que han ajudat a «recuperar l’esperança i retrobar-nos amb els nostres éssers estimats. A més, ha agraït a Espanya la seva «contribució altruista» per ajudar a distribuir la vacuna a països sense recursos.

«És la responsabilitat de tothom aconseguir vèncer aquesta crisi de salut pública. [...] De poc serviria l’esforç realitzat entre tots si no contribuïm a què la vacunació arribi a tots els racons del món», ha recordat, advertint que «la pandèmia mundial no entén de fronteres».

Bons resultats en els seus últims assajos

AZD7442 és una combinació de dos LAAB, tixagevimab (AZD8895) i cilgavimab (AZD1061), derivats de cèl·lules B donades per pacients convalescents del virus del SARS-CoV-2. Descoberts pel Centre Metge de la Universitat de Vanderbilt i llicenciats a AstraZeneca el juny del 2020, aquests anticossos monoclonals humans s’uneixen a llocs diferents de la proteïna d’espiga del SARS-CoV-21 i van ser optimitzats per AstraZeneca.

La combinació d’anticossos d’acció prolongada (LAAB) d’AstraZeneca redueix el risc de desenvolupar Covid-19 simptomàtica en un 83% al llarg de sis mesos, segons els resultats d’un assaig de fase III publicats aquest dijous per la companyia. Aquest combinació de fàrmacs, format per una dosi de 300 mg de AZD7442 que s’administra via intramuscular (IM), està sent estudiat per a la profilaxi prèvia a l’exposició al virus de la Covid-19 en persones d’alt risc i immunodeprimits.

Notícies relacionades

A més, en un altre assaig de tractament ambulatori en pacients amb Covid-19 de lleu a moderada, es va evidenciar que una dosi IM de 600 mg de AZD7442 va reduir el risc de desenvolupar Covid-19 greu o mort (per qualsevol causa) en un 88% en comparació amb el placebo en pacients que havien sigut simptomàtics durant tres dies o menys en el moment del tractament. El 90% dels participants inscrits en aquest estudi pertanyien a poblacions amb alt risc de progressió a Covid-19 greu si s’infecten, incloent-hi aquells amb comorbiditats.

El 5 d’octubre, AstraZeneca va anunciar que havia presentat una sol·licitud a l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA, per les seves sigles en anglès) per a l’autorització d’ús d’emergència de AZD7442 per a la profilaxi de Covid-19. AstraZeneca ha acordat subministrar als Estats Units 700.000 dosis de AZD7442 si la FDA li concedeix l’autorització d’ús d’emergència i té acords per subministrar altres països.