Assaig de fase 3

Un fàrmac d’AstraZeneca contra la Covid protegeix un 83% aquell qui no respon a les vacunes

2
Es llegeix en minuts

La combinació d’anticossos d’acció prolongada (LAAB) d’AstraZeneca redueix el risc de desenvolupar Covid simptomàtica en un 83% al llarg de sis mesos, segons els resultats d’un assaig de fase 3 publicats aquest dijous per la companyia.

Aquest combinació de fàrmacs, format per una dosi de 300 mg de AZD7442 que s’administra via intramuscular (IM), està sent estudiat per a la profilaxi prèvia a l’exposició al virus de la Covid persones d’alt risc i immunodeprimits. Es tracta d’una injecció preventiva per a les persones que no responen bé a les vacunes.

Es considera que al voltant del 2% de la població mundial té un risc més elevat d’una resposta inadequada a la vacuna contra la Covid, com persones amb càncers de sang o altres tumors que estan sent tractats amb quimioteràpia, els pacients en diàlisi, els que prenen medicaments després d’un trasplantament d’òrgans o que estan prenent medicaments immunosupressors per a les condicions que inclouen l’esclerosi múltiple i l’artritis reumatoide. De fet, en aquest estudi més del 75% dels participants tenien comorbiditats que els posaven en alt risc de contraure Covid greu si s’infectaven.

No hi va haver casos de Covid greu o morts relacionades amb la Covid als tractats amb AZD7442 ni en l’anàlisi primària ni en el de sis mesos. Mentrestant, entre aquells que van rebre placebo, hi va haver dos casos més de Covid greu en l’avaluació de sis mesos, per a un total de cinc casos de Covid greu i dues morts amb coronavirus.

Un altre assaig

A més, en un altre assaig de tractament ambulatori en pacients amb coronavirus de lleu a moderat, es va evidenciar que una dosi IM de 600 mg de AZD7442 va reduir el risc de desenvolupar Covid greu o mort (per qualsevol causa) en un 88% en comparació amb el placebo en pacients que havien sigut simptomàtics durant tres dies o menys en el moment del tractament. El 90% dels participants inscrits en aquest estudi pertanyien a poblacions amb alt risc de progressió a Covid-19 greu si s’infecten, incloent-hi aquells amb comorbiditats.

Alt risc

Notícies relacionades

«Aquests resultats convincents em fan confiar que aquesta combinació d’anticossos d’acció prolongada pot proporcionar als pacients vulnerables la protecció duradora que necessiten urgentment per tornar per fi a la seva vida quotidiana. És important destacar que es van mantenir sis mesos de protecció malgrat l’augment de la variant delta entre aquests participants d’alt risc que poden no respondre adequadament a la vacunació», ha comentat Hugh Montgomery, catedràtic de Medicina Intensiva a l’University College de Londres (Regne Unit) i investigador principal d’AZD7442.

«AZD7442 és l’únic anticòs d’acció prolongada amb dades de fase III que demostra el seu benefici tant en la profilaxi prèvia a l’exposició com en el tractament de la Covid. Aquestes noves dades se sumen al creixent conjunt de proves que recolzen el potencial d’AZD7442 per marcar una diferència significativa en la prevenció i el tractament de la Covid. Estem avançant en la presentació de sol·licituds reglamentàries arreu del món i esperem oferir una nova i important opció contra el SARS-CoV-2 al més aviat possible», ha afegit el vicepresident executiu d’R+D de Biofàrmacs d’AstraZeneca, Mene Pangalos.