«Els ajudem a trobar alguna cosa per aferrar-se a la vida»

Intervinents en suïcidis: «Cal empatitzar i no enganyar la víctima»

Experts imparteixen una formació a professionals d’emergències per intervenir en temptatives

Intervinents en suïcidis: «Cal empatitzar i no enganyar la víctima»

J. B.

2
Es llegeix en minuts

El suïcidi demanda cada vegada més atenció i especialització, també entre els professionals d’emergències que intervenen en temptatives. Per això, representants de l’Associació Internacional d’Estudis de Bombers (AIB) es van desplaçar ahir a Palma per oferir una formació de dos dies —finalitza avui— a policies, bombers, militars, psicòlegs i professionals sanitaris d’emergències que afronten aquestes situacions. «La idea és millorar la formació de tots els professionals del país. Hem entrat en una part referida a la intervenció en conducta suïcida i hem organitzat un grup de treball format per psicòlegs i companys experts en aquesta matèria», va introduir Gonzalo Velasco, president de l’AIB.

«Pertanyem al cos de Bombers de l’Ajuntament de Madrid i fa anys que treballem per millorar l’operativitat de la intervenció per donar-hi un enfocament global. Es tracta de donar el protagonisme a la víctima. No volem jugar al gat i la rata, ni sorprendre-la o enganyar-la. Sabem que és una persona que està patint i que necessita la nostra atenció i ajuda», va explicar Sergio Tubío, coordinador d’una formació organitzada per l’Observatori del Suïcidi del Govern balear.

Aquests experts proporcionen eines per entaular una «negociació» amb una persona que manifesta una conducta suïcida. I per entendre millor la víctima amb qui parlen en persona o per telèfon. «És algú que està en un moment de desesperació total, molt vulnerable i víctima d’un segrest emocional. Estarà molt alerta, i en aquell moment una de les claus és que no ens percebi com una amenaça», va afirmar Tubío.

«La nostra missió és ajudar; que aquesta persona entengui que no la subjectarem per la força ni se n’anirà detinguda. L’únic que ens preocupa és que ens expliqui què li ha passat, i mostrar empatia i comprensió. Precisament la incomprensió està molt present en les víctimes, perquè quan aquesta persona ha anat a demanar ajuda, habitualment s’ha sentit incompresa. De vegades et diuen que ets la primera persona que els escolta de veritat», va afegir.

Mercedes Cabanillas, psicòloga d’emergències, va destacar la importància d’ajudar la persona a «trobar alternatives» a la seva situació. «Normalment no són capaços de generar altres solucions per si mateixos. Es tracta d’ajudar-los a trobar alguna cosa per aferrar-se la vida, altres coses que els animin a continuar vivint i que els facin sentir que no estan sols», va remarcar Cabanillas.

Notícies relacionades

«Som l’última baula de la cadena que pot ajudar aquesta persona després que hagin fallat moltes coses», va relatar María Costa, també psicòloga d’emergències i membre de l’AIB. «En casos de suïcidi la gent només veu l’acte de morir, no tot el que hi ha al darrere. Per a nosaltres és important veure el que hi ha sota la punta de l’iceberg. Amb molt de compte, perquè són situacions molt complicades per als intervinents», va precisar Costa.

Aquests experts parlen en plural sobre conductes suïcides perquè, recorden, la idea de treure’s la vida li pot assaltar a qualsevol. «Tots nosaltres, en un moment determinat, podem veure’ns a l’abisme», va incidir Tubío. «La mort pot aparèixer com l’única opció, però no és crònic, no necessàriament s’ha de tornar a repetir. Hi ha persones que salten i després et diuen que en aquell precís moment ja se n’havien penedit. L’ambivalència entre viure i no viure és present fins a l’últim segon», va afegir.

Temes:

Suïcidi