«Salveu els conillers»

Una empresa intenta aquest dilluns rescatar els gossos aïllats per la lava del volcà de La Palma

  • Un equip d’Aerocàmeres arriba aquest dilluns a La Palma per liderar el dispositiu

  • L’empresa gallega no cobrarà per aquest servei

Una empresa intenta aquest dilluns rescatar els gossos aïllats per la lava del volcà de La Palma

CAPTURA VIDEO CABILDO DE LA PALMA

2
Es llegeix en minuts

Els tres conillers que estan aïllats als estanys de Todoque (Los Llanos de Aridane) continuen tenint una alta quota de protagonisme a les xarxes socials. I és que l’anunci que va fer Leales.org fa una setmana està desencadenant una allau de solidaritat perquè s’acceleri un dispositiu de rescat que en les últimes hores ha propiciat l’arribada a Tenerife de l’equip que intentarà treure els animals del punt on es troben des de fa més de tres setmanes.

El Jaime, el Borja i el Daniel van desembarcar ahir a Tenerife Nord per activar l’operació Salveu els Conillers. Amb ells van arribar els gairebé 200 quilos de material –Iberia i Iberia Express van facilitar el trasllat de la càrrega des de Galícia– que seran embarcats a primera hora d’avui al Puerto de Los Cristianos amb rumb a la capital palmera. ¿Per què viatjaran per via marítima? Perquè no hi ha garanties de volar a Mazo en les pròximes hores i, sobretot, per les dues tones que pesen els dispositius d’alta precisió que es faran servir en les maniobres per mirar de treure els tres gossos de l’interior dels aljubs de Todoque.

Jaime Pereira, CEO d’Aerocàmeres; Borja Blanco, responsable de R+D, i Daniel Romero, tècnic de RPAS, són els integrants de l’empresa de Pontevedra de drons seleccionada per liderar una logística per la qual no percebran un rendiment econòmic a canvi. Aquesta és una de les sis que van oferir els seus serveis per emprendre la missió.

Notícies relacionades

Leales.org va analitzar amb deteniment les propostes que van arribar per incrementar les possibilitats d’èxit del pla: en els últims dies es van fer proves amb uns pesos de 20 quilos per mesurar l’efectivitat dels vols (alguns sistemes no es van tenir en compte perquè les característiques dels drons s’ajustaven molt bé per a la presa d’imatges aèries, però no per elevar els gossos a una distància considerable de terra) i triar l’estratègia d’extracció. En un primer moment es va considerar utilitzar unes gàbies trapes, però aquesta opció va quedar descartada d’entrada per l’inestable que podia resultar el vol. Sobretot, amb un animal agitat a l’interior de l’habitacle. Com a alternativa, que és la que es posarà en pràctica a l’‘Isla Bonita’, es va planificar un sistema de xarxa que elevarà els conillers tot just estiguin «atrapats» en un dispositiu que atraurà la seva atenció a partir d’un esquer de carn: el gos estaria més immobilitzat dins la malla. A més dels esmentats testos de càrrega, també es va tenir en compte l’autonomia dels drons.

A l’espera que s’activi aquest protocol de rescat, als gossos se’ls emporta aliment i aigua congelada (és una manera d’evitar que els recipients s’omplin de cendres) diverses vegades al dia des que Leales.org va denunciar que havien quedat abandonats en una zona que va ser arrasada per les colades de lava. Aquesta mateixa organització ha activat, a través de la seva web, un sistema de donació de diners amb l’objectiu de recaptar fons perquè les diferents protectores d’animals establertes a La Palma puguin resoldre els deutes que acumulen amb veterinaris i establiments especialitzats en la distribució d’alimentació per a mascotes.