Espanya s’eternitza amb l’avaluació de la pandèmia: ni equips ni data

  • Sanitat només aclareix que els coordinadors s’han reunit i que han començat a treballar, sense aportar-ne més detalls

  • Al Regne Unit un demolidor informe assegura que la tardana resposta en l’esclat de la crisi va causar milers de morts

Espanya s’eternitza amb l’avaluació de la pandèmia: ni equips ni data

EUROPA PRESS./ Glòria Sánchez

4
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

L’avaluació de la resposta d’Espanya davant la pandèmia de coronavirus s’eternitza. Mentre a França i al Regne Unit ja han emès informes en què analitzen, amb tota cruesa en el cas dels britànics, la seva resposta davant la crisi provocada per la Covid-19, el nostre país ni tan sols ha posat data per conèixer el resultat d’aquesta investigació. Una avaluació que, a més, segons els experts que fa més d’un any que reclamen que sigui una anàlisi independent i externa, hauria de passar pel Congrés dels Diputats.

Així ho explica a EL PERIÓDICO DE ESPAÑA Joan Carles March, professor de l’Escola Andalusa de Salut Pública, quan se li esmenta el demolidor i recent informe emès per parlamentari del Regne Unit en què es critica que les autoritats no en fessin prou per frenar la propagació del virus al començament de la pandèmia, cosa que, denuncien, va provocar milers de morts. «El cas dels britànics és diferent. Han estat treballant en dues comissions parlamentàries durant un any. A Espanya, estaria bé fer una avaluació des del Congrés dels Diputats», assevera March.

Al setembre, el Consell Interterritorial aprovava per unanimitat la composició d’aquest equip de planificació i coordinació del marc d’avaluació independent de l’acompliment del Sistema Nacional de Salut (SNS) davant la pandèmia. Els quatre coordinadors són Rosa Urbanos Garrido, economista de la Universitat Complutense de Madrid i presidenta de la Societat de Salut Pública (Sespas); Fernando Rodríguez-Artalejo, catedràtic de Salut Pública de la Universitat Autònoma de Madrid; Carmen Pérez Romero, presidenta de l’Associació d’Economia de la Salut, i Xurxo Hervada Vidal, subdirector general d’Informació sobre Salut i Epidemiologia de la Conselleria de Sanitat de Galícia.

Més d’un any d’espera

March és un dels experts en salut pública que, l’agost del 2020, amb Salvador Illa com a ministre de Sanitat, va firmar una carta, dirigida a la revista ‘The Lancet’, en la qual una vintena de reconeguts científics demanaven que s’analitzés la gestió de la crisi, tant la realitzada pel Govern central com per les comunitats autònomes.

Posaven l’èmfasi en les qüestions que s’havien d’examinar: ¿es van fer prou proves diagnòstiques?, ¿per què no hi havia equips de protecció o mascaretes?, ¿van funcionar els sistemes de vigilància epidemiològica?... Un mes després, van tornar a reclamar que aquesta investigació, independent i externa, es portés a terme amb urgència.

Salvador Illa va acceptar la realització d’aquesta anàlisi el novembre d’aquell mateix any. L’objectiu: aprendre d’errors passats de cara a futures emergències sanitàries. Passats els mesos, amb el país ja sortint de la pandèmia i diverses comunitats, l’última Catalunya, eliminant restriccions, Sanitat amb prou feines aporta detalls de quan conclourà aquesta investigació.

Un informe sense dates

Els quatre experts designats per Sanitat i les comunitats autònomes per coordinar l’avaluació s’han reunit i han començat a treballar. És l’únic que avança el departament que dirigeix Carolina Darias sobre en quin punt està l’anàlisi de la resposta espanyola davant l’emergència sanitària. Sense més detalls. No especifiquen ni quan es finalitzarà l’informe –si veurà la llum, per exemple, abans que acabi l’any–, quins equips d’especialistes treballaran amb els coordinadors, si estan ja escollits o si s’ha començat a recopilar informació sobre les decisions preses durant la pandèmia per les autoritats.

Entre les funcions d’aquest comitè d’experts consensuats per Sanitat i les autonomies, definir els criteris per seleccionar els avaluadors especialitzats o elaborar un llistat d’aquests mateixos professionals. També els tocarà estimar el pressupost de la investigació i ser els interlocutors amb el Consell Interterritorial. Uns deures que per ara no estan fets. Almenys no hi ha cap avenç en aquest sentit.

A Joan Carles March el preocupa que el comitè avaluador neixi esbiaixat d’inici. Considera que ha de tenir amplitud de mires i comptar amb tots aquells sanitaris que van ser actors principals durant la pandèmia, els que van estar a primera línia. A més, insisteix en la idea que seria necessari que aquesta investigació tingués lloc en seu parlamentària.

Recorda que així ho va demanar el Partit Popular poc després que els experts reclamessin a Illa aquesta avaluació independent. Però, prossegueix, «allò va quedar en no res», en al·lusió a la proposta realitzada pels populars per crear una Comissió d’Investigació per analitzar la gestió desenvolupada pel Govern d’Espanya davant la Covid-19 que, el setembre del 2020, va ser rebutjada per la majoria de la Junta de Portaveus de la Cambra Baixa.

Una reclamació que ve de lluny

Notícies relacionades

Per a March l’avaluació de la pandèmia arriba amb retard. Dels quatre coordinadors que dirigiran la investigació, coneix bé els perfils de Rosa Urbanos, Carmen Pérez i Fernando Rodríguez-Artalejo. Les dues primeres, indica, són economistes de la salut. Tots tenen sobrada experiència. «La clau és que han de buscar que hi hagi molts més actors en aquesta anàlisi», apunta. Suggereix, per exemple, que entre els avaluadors hi figurin sanitaris que van estar en primera línia durant els moments més crus de la pandèmia: com especialistes de les Unitats de Cures Intensives, d’Urgències, de medicina de família, infermeres.

Les infermeres van ser, precisament, les primeres a criticar la seva absència en el comitè d’avaluació de la pandèmia. A través del Consell General d’Infermeria (CGE) van mostrar la seva «sorpresa i incredulitat» per no ser presents entre els professionals que analitzaran la gestió de la crisi. «No hi ha hagut canvis. En el dia d’avui, la composició de la Comissió d’Avaluació segueix sense infermeres, malgrat que van ser clau tant en l’assistència com en la campanya de vacunació, que ha estat gestionada per elles», indiquen a aquest diari des de l’òrgan col·legial.

Així es va avaluar la pandèmia en altres països