Organisme públic
Cas Serveis Socials: així funciona el consorci
Aquest ens, participat majoritàriament per la Generalitat, va ser creat per atendre menors, dones i persones amb alta vulnerabilitat social
Alts càrrecs de l’antiga CiU i d’ERC han sigut responsables del consorci mentre les auditories registraven sobresous sense justificar i contractes irregulars
El Consorci de Serveis Socials de Barcelona va néixer el 2006, època del primer tripartit, per gestionar i atendre els serveis socials especialitzats a la ciutat de Barcelona. És un ens associatiu entre la Generalitat de Catalunya (60%) i l’Ajuntament de Barcelona (40%) .
El 2013, abans de la primera auditoria, el consorci atenia 1.374 menors tutelats per la Generalitat, 276 persones amb discapacitat, 44 dones i 43 fills víctimes de violència masclista i valorava 16.000 expedients de dependència. El 2019 la majoria de serveis havien duplicat el nombre d’atesos. Es finança amb aportacions de la Generalitat (entre 40 i 55 milions d’euros a l’any) i de l’Ajuntament de Barcelona (que aporta entre 1,7 i 2,3 milions d’euros a l’any).
Segons el seu organigrama, la responsabilitat «superior» de l’ens recau en el consell de govern, que és el càrrec més polititzat de l’ens. Està presidit pel conseller/a de la Generalitat de Drets Socials, vicepresidit pel responsable de l’ajuntament d’aquesta àrea i té nou vocals (cinc elegits per la Generalitat i tres per l’ajuntament), que solen ser alts càrrecs. En el vessant més tècnic hi ha el gerent del consorci, els caps d’àrea i els tècnics. Tant al vessant polític del consell de govern, com en el tècnic, diverses personalitats vinculades a ERC i CiU han format part de l’ens.
Durant aquests anys, tres gestors han dirigit el consorci.
Ramon Lamiel (ERC)
Gerent del consorci (2008-2012) i director de planificació (2013). Actualment és director general del Servei Català de Trànsit de la Conselleria d’Interior. Ha sigut regidor per ERC a Campdevànol (Ripollès), va treballar al grup municipal de Barcelona amb Jordi Portabella i a l’Agència Catalana de Residus de la Generalitat, entre altres càrrecs.
Josep Pera (CiU)
Gerent del consorci (2012-2017) durant l’època en què es detecten les primeres irregularitats. Va firmar contractes de gestió per valor superior a 300.000 euros, cosa que incompleix la normativa de contractació, perquè no estava habilitat per fer-ho, ja que ho haurien d’haver fet les conselleres Neus Munté i Dolors Bassa, llavors presidentes de l’ens. Va ser regidor de Badalona per CiU i responsable d’immigració a Convergència Democràtica.
Joan Uribe
Gerent del consorci (2017-...). No pertany a cap partit. És doctor en Antropologia Social per la Universitat de Barcelona i professor associat del mateix departament. Al cap de dos mesos de ser nomenat, rep el primer informe de la Sindicatura de Comptes que acredita importants anomalies de gestió en l’etapa anterior. Va ser contractat per «posar ordre» al consorci, segons les fonts consultades.
Organigrama polític
Al vessant polític, durant l’època en què es comencen a detectar les irregularitats, l’ens estava controlat per Convergència i Unió. La consellera Neus Munté va presidir el consorci des del 2012 fins al 2016, i Maite Fandos en va ser la vicepresidenta com a tinenta d’alcaldia del govern municipal de Barcelona des del 2011 fins al 2015. Avui, Munté és regidora de Junts per Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona i Fandos treballa al govern de la Diputació de Barcelona.
Notícies relacionadesA partir del 2016, el control del consoci va passar en mans d’ERC, primer a través de la consellera de Treball i Afers Socials Dolors Bassa, que va ser cessada l’octubre del 2017 per l’aplicació de l’article 155. El 2018 va assumir la presidència el conseller Chakir el Homrani. Després de l’arribada d’Ada Colau a l’alcaldia de Barcelona, els comuns van entrar a l’ens. El 2015 en va ser vicepresidenta la tinenta de Drets Socials, Laia Ortiz, i el 2019 va assumir el càrrec Laura Pérez. És en aquest nou context polític quan el març del 2017 Bassa i Ortiz van nomenar l’actual gerent, Joan Uribe.
Al llarg dels anys en què es detecten aquestes irregularitats dues de les treballadores de l’estructura del consorci tenien, també, vinculacions polítiques. Una és l’actual secretària general de la Conselleria de Feminismes i Igualtat, Georgina Oliva. Va ser tècnica del Servei d’Infància i Dona i coordinadora del Model Integral d’Atenció a la Infància del consorci des del 2008 fins al 2017. Ha sigut diputada al Congrés per ERC (2006-2008), directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat (2017-2018) i secretària d’Infància (2018-2021). També treballa en aquest consorci Immaculada Pérez com a cap del departament jurídic del consorci des del 2011. Va ser directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat (2003-2006) i secretària d’Infància (2006-2010) durant els governs tripartits.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Scalextric o la remuntada històrica de la família Arnau
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- El Barça es trenca
- Fenomen en auge Així es contracten i funcionen les excursions ‘low cost’ des de Barcelona
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme
- La política catalana Mal vent a ERC