Anunci del Govern

Catalunya reobre les discoteques aquest divendres amb passaport Covid

  • Els clients hi podran accedir amb la pauta vacunal completa o amb una prova negativa, portaran mascareta i podran ballar

  • Els locals, que tindran un 70% d’aforament, obriran en horari de la normativa general i sense distància social

  • Com demanar el passaport Covid per entrar a les discoteques de Catalunya

Catalunya reobre les discoteques aquest divendres amb passaport Covid

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El Govern ha decidit reobrir discoteques i bars musicals aquest mateix divendres exigint el passaport de vacunació o una prova diagnòstica negativa. La portaveu Patrícia Plaja ha anunciat la mesura aquest matí i, a la tarda, una altra roda de premsa del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) ha servit per precisar més detalls. La mesura, segons el Govern, es justifica pel fet que l’epidèmia va de nou a la baixa a Catalunya, amb menys hospitalitzats en plantes ordinàries i en ucis.

«Aquest cap de setmana, després de més d’un any i mig de duríssimes restriccions, discoteques i bars nocturns podran tornar a obrir», ha explicat Plaja. Així, a partir del divendres, 8 d’octubre, a les 00 hores, l’oci nocturn obrirà amb un 70% d’aforament (i, si l’evolució de la pandèmia és bona, s’ampliarà) i amb l’obligatorietat d’utilitzar mascareta en tot moment (excepte per consumir). «A més, els clients podran ballar a l’interior del local; ja no és un requisit estar asseguts», ha afegit Plaja. No hi haurà distància social i es podrà consumir dempeus, però no a la pista de ball.

Els qui desitgin entrar hauran de presentar o bé el passaport Covid, béel certificat de la pauta completa de vacunació (tots dos es poden descarregar de La Meva Salut) o bé una prova PCR (feta fins 72 hores abans) o d’antígens (fins 48 hores abans) negatives, realitzada «en una farmàcia o consultoria mèdica». Els locals d’oci nocturn tindran un «aplicador» que servirà per «verificar» si els documents presentats no estan falsificats.

L’horari d’obertura de l’oci nocturn serà el de la normativa general. És a dir, les discoteques podran obrir de dilluns dijous fins a les 5 del matí, i els divendres, dissabtes i vigílies de dies festius, fins a les sis. Per la seva part, els bars musicals podran obrir, de dilluns a dijous, fins a les 2.30 de la matinada. I divendres, dissabtes i vigílies de dies festius, fins a les 3 hores. Sempre hi haurà els 30 minuts extres perquè la gent abandoni els locals.

El secretari general de la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (Fecalon), Fernando Martínez, valora «molt positivament» que les discoteques puguin obrir ja aquesta setmana. «Som la solució als aldarulls d’ordre públic», assegura Martínez a aquest diari.

Dimarts passat, el Govern ja va explicar que demanaria al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l’obertura de l’oci nocturn una vegada es complissin els criteris sanitaris. El Govern espera tenir l’autorització del TSJC del certificat Covid en l’oci nocturn dijous abans de migdia i així obrir ja els locals d’oci nocturn a partir de les 00 hores de divendres, segons ha explicat a la tarda la secretària general de Salut, Meritxell Masó. També ha explicat que, des d’aquest divendres i a l’espera del pronunciament del TSJC, hi haurà una web perquè els locals d’oci nocturn verifiquin que els certificats Covid i les proves no són falses (verificacovid.gencat.cat) i que, en 15 dies, hi haurà una ‘app’ operativa.

La patronal del sector ha augurat que, si no es reactiven els seus locals, els ‘botellons’ seran habituals i s’allargaran en el temps. Des del dijous 23 de setembre, l’oci nocturn obre fins a les 03.00 de la matinada, però només en terrasses i espais exteriors. Els restaurants poden donar servei fins a la 01.00 de la matinada.

Notícies relacionades

«L’oci nocturn reobrirà amb totes les garanties sanitàries i jurídiques», ha dit Plaja, que, si bé ha reconegut que aquesta obertura «probablement modificarà els hàbits d’una part de la població», no farà desaparèixer els ‘botellons’. «Les administracions seguirem treballant juntes per minimitzar els problemes d’ordre públic», ha dit.

A principis de setembre, en una reunió mantinguda entre representants del sector i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, aquest els va posar com a condicionant per a l’obertura baixar de 100 persones amb Covid-19 en ucis.