Anunci del vicepresident

Catalunya prepara una aplicació per verificar el passaport Covid per accedir a l’oci nocturn

  • El Govern desenvolupa una tecnologia per comprovar les dades amb un QR

  • Un semàfor en vermell o verd validarà l’accés a discoteques, bars musicals o esdeveniments esportius

Catalunya prepara una aplicació per verificar el passaport Covid per accedir a l’oci nocturn

Parlamento Europeo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern està treballant en una aplicació pròpia per verificar l’autenticitat del certificat Covid per accedir a l’oci nocturn i altres establiments o esdeveniments. El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha explicat en una entrevista a RAC-1 que el passaport Covid ja existeix, i que el que s’està fent és desenvolupar una tecnologia per comprovar que les dades que conté són correctes i de la persona que el presenta.

La persona haurà de presentar el codi QR del certificat i el DNI, i l’app donarà un senyal verd o vermell que permetrà l’accés o no. L’objectiu és implantar-lo «de forma immediata». Tot i així, Puigneró ha obert la porta a poder implantar el sistema primer amb la verificació manual, cosa que podria permetre reobrir abans l’oci nocturn.

Protecció de dades garantida

Puigneró ha insistit que l’aplicació no serà per a l’usuari, sinó per a la persona que ha de permetre l’accés a un determinat lloc. Una vegada passat el codi QR que apareix al certificat Covid sanitari, l’aplicació emet un semàfor verd o vermell amb el nom i la data de naixement, que s’ha de comprovar amb el DNI. El semàfor verd s’obtindrà si es té la pauta completa de vacunació, una PCR negativa o si s’ha passat la Covid en els últims sis mesos. L’usuari podrà aportar el QR en paper o a través del telèfon mòbil.

El vicepresident ha assegurat que està garantida la protecció de dades i que precisament per això treballen en una aplicació pròpia. En aquest sentit, ha agraït altres iniciatives, però ha posat en relleu que cal donar les màximes garanties sobre protecció de dades. «Només has d’acreditar que estàs vacunat i que ets major d’edat, no fan falta més dades que aquestes, el verificador no ha de saber res més de tu», ha explicat.

Sense aventurar dates

Malgrat que el principal debat està en l’oci nocturn, Puigneró ha deixat clar que aquesta aplicació no és només per aquest àmbit, sinó que ha de servir per a «diferents tipus» d’establiments o esdeveniments. Malgrat expressar la voluntat que aquesta aplicació pugui estar en marxa al més aviat possible, Puigneró no ha volgut aventurar dates.

Notícies relacionades

Ha afegit, no obstant, que la verificació es podria fer també manual, perquè el passaport Covid ja existeix, i per això ha dit que s’han plantejat l’opció manual com a «alternativa» fins que estigui desenvolupada la nova tecnologia. Això podria servir per reobrir l’oci nocturn. «Podria ser una opció», ha respost quan se l’hi ha preguntat. El vicepresident no contempla que la justícia tombi l’ús d’aquesta aplicació, perquè no «ho ha fet en altres comunitats».