Activitat sísmica

¿Quant pot durar l’erupció del volcà de La Palma?

  • Els experts apunten que per predir el final d’aquest episodi és important estudiar les emissions de diòxid de sofre que es vagin registrant

A1-125532530.jpg

A1-125532530.jpg / DESIREE MARTIN (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’erupció volcànica de La Palma podria prolongar-se «diverses setmanes, si no uns quants de mesos», segons ha explicat el director de l’Institut Vulcanològic de les Canàries, Nemedio Pérez.

La durada de l’erupció dependrà, segons ha indicat Pérez en una entrevista a la cadena SER de la quantitat de magma que s’ha acumulat en «reservori» del volcà. «La bossa que pot estar a tres o cinc quilòmetres de profunditat està connectada amb una altra bossa a 20 o 30 quilòmetres, per la qual cosa la retroalimentació de la que està a més profunditat sobre la més superficial podria fer que l’erupció s’allargui», ha afegit el director de l’Institut Vulcanològic.

Així mateix, ha explicat que per predir el final d’aquest episodi és important estudiar les emissions de diòxid de sofre que es vagin registrant. «El primer dia hem calculat entre 6.000 i 9.000 tones, una quantitat raonable, les hem vist més grans, i una tendència descendent serà indicatiu que l’erupció va minvant; quan passin 48 sense cap emissió de diòxid de sofre, podem donar-la per finalitzada», ha indicat Nemesio Pérez.

Notícies relacionades

Quant a l’avenç de les colades de lava, ha admès que se’n poden preveure el recorregut i que, per això, no haurien de generar «pèrdua de vides humanes», tot i que ha reconegut que arrasaran «tot el que no es mogui». «És un sentiment agredolç, perquè es tracta d’un espectacle de la naturalesa sense comparació, però molt trist perquè les persones que han treballat tota la seva vida veuran com la colada els ho arrasarà tot», ha reconegut.

Així mateix, ha dubtat que l’erupció pugui canviar l’orografia de la La Palma. «L’illa s’ha fet de milers d’erupcions volcàniques, aquí el que que s’afegirà és una miqueta de capa més, l’únic que si les colades arriben al mar, l’illa es podria estendre uns quants metres quadrats més».