Erupció a l’‘isla bonita’
La ‘casa miracle’ de la família Cocq al volcà de La Palma
La vivenda d’una de les fotos més simbòliques del desastre de La Palma pertany a un matrimoni d’octogenaris de Dinamarca que va adquirir la finca fa 30 anys

La foto en la que aparece la casa de los Cocq rodeada por las coladas de lava del volcán de Cabeza de Vaca. ALFONSO ESCALERO (I LOVE THE WORLD)
Quan hi anava amb els meus pares i els meus fills ens ho passàvem de meravella en aquells jardins. Conservo molt grats records de la vivenda». La Yenny és una de les filles dels octogenaris danesos Inge i Rainer Cocq, el matrimoni que va aixecar fa 30 anys «la caseta», com ells l’anomenen, a La Palma. És la mateixa vivenda que s’ha convertit en un símbol d’esperança, enmig del desastre de l’erupció, gràcies a la fotografia que li va fer dilluns des d’un helicòpter Alfonso Escalero, coordinador de l’empresa audiovisual I Love The World. La Yenny, que parla amb aquest diari des de la seva residència de Santa Fe, a Nou Mèxic (Estats Units), no va veure la foto fins que l’endemà, dimarts, l’hi va enviar la seva amiga Ada Monnikendam des de La Palma. «La vam enviar als meus pares i van sentir el mateix que l’Ada i jo: una barreja d’alegria, ja que la casa s’ha salvat –per ara–, i per damunt de tot tristesa per la devastació que deixa el volcà i el fet que molts veïns no han tingut la mateixa sort».
La ja coneguda com ‘casa miracle’ seguia resistint ahir les colades de 10 metres d’alt i 800 graus de temperatura que han engolit tot el que s’han trobat al seu pas. Tot menys aquesta illa indemne, de 30 per 40 metres, al mig de la qual sobreviu la casa dels Cocq. L’Inge, el Rainer i la Yenny la donaven per destruïda fins que va aparèixer la ja icònica foto d’Alfonso Escalero. «Està sent molt difícil per als meus pares. Quan la van construir van complir un somni. No vull que els hi diguin perquè estan molt grans i ho estan passant molt malament. Són molt sensibles. Tenen amics a La Palma que ho han perdut tot. És molt dur», assegura la Yenny, una artista que realitza escultures de bronze i que admet que fa temps que no va a La Palma. «El meu pare volia cultivar raïm i va complir el seu somni de tenir una vinya a l’illa. La meva mare també va aconseguir el seu: tenir un gran jardí per mimar. Tot va ser fet amb molt amor», rememora.
«Sentim per damunt de tot molta tristesa pels palmers que ho han perdut tot»
«Sentim per damunt de tot molta tristesa pels palmers que ho han perdut tot»Ada Monnikendam, una holandesa que es va instal·lar a La Palma el 1976, coneix molt bé l’amor que van posar l’Inge i el Rainer a la caseta d’El Paraíso. Perquè el lloc convertit des de diumenge en un infern es diu El Paraíso. Amiga dels Cocq, va ser l’Ada qui, amb l’empresa de construcció familiar de La Palma, va aixecar el somni del matrimoni danès. «Volien una casa senzilla, petita i confortable, amb un gran jardí i terrenys per a les vinyes en els més de 3.000 metres quadrats de finca. Vam fer una casa d’arquitectura rural típica canària, de no més de 45 metres quadrats, amb un saló-dormitori, una cuina i una petita habitació», detalla Monnikendam.
Dimarts, l’Ada estava repassant a la seva casa palmera els innombrables vídeos i fotos sobre l’erupció a les xarxes socials quan va topar amb una imatge que li va cridar poderosament l’atenció. Al principi va tenir dubtes. «¿Serà la casa dels Cocq? Però quan vaig veure la foto amb detall, i en vaig observar la teulada, la pèrgola i les palmeres que flanquegen la vivenda, vaig saber que efectivament era la casa de l’Inge i el Rainer, la mateixa que havíem construït feia tres dècades. Era increïble: com s’havia pogut salvar davant l’enorme capacitat destructiva de la lava...». «Tant de bo aguanti, perquè té un gran valor sentimental», matisa.
Una gran repercussió
Els protagonistes d’aquesta història se senten sobrepassats per la repercussió mundial de la foto. «Porto un dia d’atabalament absolut. Estic esgotada. Mai vaig imaginar que rebria tantes trucades dels mitjans de comunicació», assegura l’Ada. L’autor de la fotografia estava ahir encara més estressat. Després d’acudir dilluns molt de pressa a La Palma des d’Andalusia, on realitzava un treball audiovisual sobre els parcs naturals andalusos amb el seu equip d’I Love The World, Alfonso Escalero va tornar ahir al seu domicili a Santa Cruz de Tenerife. Però el mòbil no parava de sonar. «M’han trucat mitjans de l’Argentina, Rússia, Japó, Hondures i no sé quants països més. És que no he tingut ni temps d’enviar la foto a la família Cocq». A més de les trucades, s’acumulen a les seves xarxes milers de missatges. «Està sent aclaparador, però m’alegro que almenys aquesta foto s’hagi convertit en un símbol d’esperança dins de la tragèdia que hi ha a La Palma i que ens ha produït a tots els d’I Love The World que vam anar a l’‘isla bonita’ un enorme impacte emocional».
Escalero va poder conèixer a La Palma Monnikendam i descobrir amb detall tots els sentiments que hi havia darrere la seva foto. El programa Por tres razones, de Ràdio Nacional d’Espanya, els havia unit dimecres per primera vegada en antena. Després d’aquest contacte, l’Ada va posar Escalero en contacte amb els Cocq. Va ser la Yenny la que va escriure per Instagram al fotògraf. «Em va cridar l’atenció que la Yenny m’expliqués que la foto havia donat tanta vida als seus pares. Tant, que han trobat una poderosa raó per superar les xacres de l’edat: volen tornar a La Palma per veure una altra vegada la casa i visitar els seus amics palmers. Tant de bo la lava la respecti i ells mantinguin la salut per complir el seu desig», assegura el coordinador d’I Love The World, que espera poder enviar al més aviat possible als Cocq una còpia amb alta resolució.
«Els meus pares van aconseguir un somni amb aquesta vivenda, la van fer amb molt amor»
La Yenny no s’ha escapat de l’aclaparament pel gran impacte que ha tingut la imatge de la casa miracle, que ahir continuava reproduint-se per tot el món en mitjans de comunicació i xarxes socials. «Hi ha mitjans trucant als meus pares a casa seva a Dinamarca. Però ells no volen parlar. Renuncien a qualsevol protagonisme. Estan massa preocupats pel que està passant a La Palma i no volen que casa seva ni ells siguin els protagonistes. Hi ha centenars de famílies que ho han perdut tot. Això sí que és important». L’Ada corrobora que l’Inge i el Rainer volen mantenir-se’n al marge. «Tenen molts amics a La Palma i creuen que els palmers són l’important. Estan patint amb ells en la distància».
A la recerca de la calma
Notícies relacionadesLa Yenny i l’Ada expliquen que l’Inge, aficionada a la jardineria, i el Rainer, empresari, anaven cada any a la caseta. Algunes vegades s’hi estaven diversos mesos; d’altres, unes setmanes. Ella es dedicava amb cura a cuidar les nombroses plantes que tenia al jardí, amb vistes privilegiades a la costa sud-oest de l’‘isla bonita’; ell disfrutava amb les vinyes i fent murs de pedra. Havien elegit aquest racó de les altures del municipi d’El Paso perquè allà van trobar, com tants altres estrangers –principalment alemanys– tot el que buscaven: calma, pau, natura, seguretat, aire pur... El seu paradís. El Paraíso. A Rainer Cocq li cridaven l’atenció, a més, els paisatges volcànics. Però van deixar d’anar a La Palma amb l’arribada de la pandèmia del coronavirus, per les restriccions sanitàries i perquè ja són molt grans.
El matrimoni i la seva filla Yenny contacten cada dia amb l’Ada per conèixer de primera mà l’evolució de l’activitat del volcà de Cabeza de Vaca. «Pregunten sobretot per la gent de La Palma, per com es troben», explica l’Ada, que desconeixia si la caseta resistia ahir a la nit l’amenaça de la lava. «Tinc notícies que continuava resistint. Tant de bo sobrevisqui per convertir-se en un símbol etern», conclou Escalero.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- EL PROTAGONISTA DEL CLÀSSIC Lamine Yamal, el fenomen que desborda les precaucions: independitzat, xofer del club i una amistat amb Morad
- L’escola d’hostaleria deixarà de fer classes a partir de l’estiu
- Prova popular Luis Enrique corre a Barcelona per la seva filla Xana en una edició multitudinària de la Cursa d’El Corte Inglés
- Al Centre "De premi": el bar de Sabadell aclamat per les seves patates braves
- La nova vida de Lamine Yamal
- Molts ho confonen amb fatiga: així comença la insuficiència cardíaca que afecta 700.000 espanyols
- Barcelona 4 Reial Madrid 3 Un Barcelona salvatge sepulta el Madrid i obre una nova era
- Al peu de Collserola La Fiscalia investiga la instal·lació de barracons en un parc protegit de Sarrià
- Successos Detingut un conductor borratxo per circular 15 km contra direcció a Olot
- Futbol El Barça es proclama campió de Lliga F i segueix amb pas ferm cap al pòquer de títols