Lluita contra la pandèmia

La festa nocturna torna a Espanya, i els ‘botellons’ continuen

  • Aquest cap de setmana es van registrar dos ‘macrobotellons’, un a la Universitat Complutense de Madrid i un altre a la Universitat Autònoma de Barcelona

  • A la ciutat de Barcelona el virus torna a augmentar moderadament, amb una Rt superior a 1

Botellón en la Ciudad Universitaria de Madrid

Botellón en la Ciudad Universitaria de Madrid

5
Es llegeix en minuts
EFE

Amb la millora de les dades epidemiològiques, per sota dels 100 casos per 100.000 habitants, i l’avenç de la vacunació, pròxima al 80% de la població, les comunitats van flexibilitzant les restriccions en els horaris de l’oci nocturn, l’hostaleria i els aforaments aquesta setmana, amb la vista posada en les aglomeracions, com els ‘botellons’ a Madrid, Catalunya i La Rioja.

En aquest context, Catalunya permetrà obrir terrasses de bars i discoteques des de dijous fins a les 3 de la matinada. La mesura inclourà l’ampliació fins a la 01.00 de l’horari dels restaurants.

La Comunitat de Madrid ha estrenat aquest dilluns una etapa que s’assemblarà molt a la vella normalitat: els comerços, oficines, cines i teatres recuperaran el seu aforament màxim permès, i l’hostaleria i l’oci podran obrir en el seu horari habitual amb un aforament de fins al 75% a dins i del 100% a les terrasses.

No obstant, encara no està permès el servei a la barra, i el consum de begudes o menjar només es podrà fer assegut a taula, per la qual cosa caldrà esperar encara per ballar.

Sense aforament ni límit horari

Queden dos dies perquè Castella-la Manxa adopti mesures que aniran fins i tot més enllà de les que estrena avui Madrid. El president Emiliano García-Page ha anunciat avui que des d’aquest dijous se suprimiran totes les restriccions d’aforament en espais públics i privats, i tots els límits horaris en negocis i activitats que s’havien imposat amb motiu de la pandèmia de coronavirus. Es tornarà d’aquesta manera a la normalitat pre-Covid.

Tot i que aquestes dues comunitats són les úniques que han anunciat el final les restriccions horàries, la majoria ja obren els bars fins a les tres de la matinada. Euskadi ja va ampliar l’horari de l’hostaleria i de les activitats comercials i culturals de l’1 a les 3 de la matinada, i va ampliar els aforaments del 60 al 75% a tots els establiments, incloent-hi l’interior de l’hostaleria, on continua estant prohibit el consum dempeus i a la barra.

De fet, tant a Euskadi com a Galícia es pot ballar a la pista, tot i que s’ha de portar en tot moment la mascareta posada. A Múrcia no es poden moure els malucs als locals d’oci, però sí escoltar música en directe, i també Navarra ha obert les sales d’oci nocturn fins a les 4.30 i els bars, fins a les dues de la matinada, i fins a les tres es pot estar a les discoteques d’Extremadura, Cantàbria i el País Valencià.

Castella i Lleó, per la seva banda, aixeca avui totes les restriccions al tancament dels bars i restaurants en resposta a la remissió de la pandèmia: aquest dilluns s’han comunicat només 35 nous infectats a tot el seu territori.

Els asturians ja fa una setmana que tenen l’oci nocturn obert fins a les quatre de la matinada i sense restriccions d’obertura o tancament en l’hostaleria, on, a més, ja està permès el consum a la barra.

No obstant, el seu conseller de Salut, Pablo Fernández, ha demanat prudència perquè al setembre conflueixen la tornada de les vacances i l’inici del curs escolar, que podrien afectar negativament la tendència de descens dels casos.

De moment, la majoria de les comunitats comuniquen lleugers descensos en el nombre de persones contagiades, per la qual cosa es consolida la tendència a la baixa de la cinquena onada causada per aquesta pandèmia.

Catalunya i La Rioja: les més restrictives

Aquesta tendència descendent, amb xifres de contagiats i morts ja molt allunyades dels pitjors moments de la crisi sanitària, s’ha trencat no obstant a la ciutat de Barcelona, on la velocitat de propagació del coronavirus (Rt) ja supera l’1, cosa que indica que el virus torna a créixer, tot i que moderadament.

Catalunya és una de les comunitats actualment més restrictives: en l’hostaleria, els aforaments es mantenen en el 100% en terrasses i en el 50% en interiors. Les activitats han de finalitzar com a màxim a les 00.30, amb 30 minuts addicionals per desallotjar i es manté el tancament de l’oci nocturn interior. No obstant, aquest panorama canvia a partir d’aquest dijous.

A La Rioja no s’han animat de moment a suavitzar més les restriccions: l’hostaleria i restauració manté l’horari de tancament fins a les dues de la matinada, tot i que depèn de la llicència de cada establiment.

La tornada a la normalitat coincideix amb els avenços en el procés de vacunació. Els informes reflecteixen que el 78,8% de la població compta ja amb almenys una dosi de vacuna contra la Covid i el 75,4% han completat ja la pauta.

El debat de l’obertura de l’oci nocturn

Tornen també els ‘macrobotellons’ com els registrats aquest cap de setmana a la Universitat Complutense de Madrid, el parc de l’Ebro de Logronyo i el registrat al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb més de 8.000 participants, que es va saldar amb baralles, robatoris, destrosses i una denúncia per violació d’una noia de 18 anys.

Notícies relacionades

Aquest tipus de festes no autoritzades, moltes convocades a través de les xarxes socials, és un fet cada vegada més habitual: a Madrid uns 25.000 joves es van citar al campus universitari, i els dirigents polítics apel·len a la responsabilitat individual davant la impossibilitat que la Policia dissolgui tantes persones.

A més, amb la vacuna ja accessible per a tota la població, les autonomies comencen a obrir el debat sobre el passaport Covid, que avui el president valencià, Ximo Puig, ha qualificat com «un bon instrument per garantir la seguretat dels ciutadans i els drets d’aquells que han optat per vacunar-se en favor d’ells mateixos, de les seves famílies i de la societat».

Temes:

Botellon