Brot a Andalusia

Virus del Nil: què és, com es contrau i símptomes

La picada de mosquits, sospitosa de causar la meningoencefalitis per la qual 16 persones estan ingressades a Sevilla

Virus del Nil: què és, com es contrau i símptomes
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El virus del Nil, sospitós d’haver contagiat 16 persones que es mantenen ingressades per meningoencefalitis a Sevilla, és transmès per la picada d’un mosquit, l’‘Aedes japonicus’, infectat que ja porta el virus, tot i que és important recordar que no tots els mosquits estan infectats i que no totes les persones que són picades per un mosquit infectat contrauran el virus. Els nens poden infectar-se però rares vegades emmalalteixen greument. L’epidemiòleg de l’Hospital Clínic de Barcelona Antoni Trilla ha esbossat unes pinzellades sobre el brot.

¿Quins són els seus símptomes?

Els símptomes principals de la febre del Nil són similars als de la grip: mal de cap, vòmits, febre, aparició d’erupcions cutànies o cansament. No obstant, si es tracta d’una encefalitis o meningitis els signes d’alarma són mals de cap, febre elevada, rigidesa de clatell, estupor, desorientació, coma, tremolors, convulsions, debilitat muscular i paràlisi, detalla l’OMS.

Tractament

No hi ha una vacuna ni tractaments específics per a la infecció, el que es poden utilitzar són analgèsics sense recepta per reduir la febre i alleujar alguns símptomes. En els casos més greus, generalment s’han d’hospitalitzar els pacients perquè rebin tractament, com líquids per via intravenosa, medicaments per al dolor i cures d’infermeria.

Notícies relacionades

L’important, com apunta Trilla, és la prevenció i protegir-se dels mosquits. 

La Direcció General de Salut Pública i Ordenació Farmacèutica ha elaborat unes recomanacions a fi de prevenir les picades d’insectes, com fer servir teles mosquiteres en finestres i portes, intentar no ser a l’aire lliure entre el capvespre i l’alba, procurar deixar la llum apagada, seguir diàriament una correcta higiene corporal, evitar els perfums intensos.  També utilitzar roba que cobreixi el màxim possible la pell i sacsejar-la abans d’utilitzar-la si s’ha estès a l’exterior, fer un ús adequat dels repel·lents, continuant estrictament les recomanacions sobre la manera i freqüència d’ús descrits pel fabricant i si s’utilitza crema per al sol, aplicar-la primer, deixar absorbir durant vint minuts i, llavors, aplicar el repel·lent de mosquits

Temes:

Virus