Comunicat de la Conselleria de Salut

Catalunya detecta el primer positiu de virus del Nil en persones

Salut diagnostica a Tarragona dos casos, un de confirmat i un altre de possible, d’aquesta malaltia infecciosa que es transmet per picada de mosquit i que fins ara només havia detectat en animals

Catalunya detecta el primer positiu de virus del Nil en persones
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya ha confirmat el primer cas d’infecció del virus del Nil en humans al territori. La xarxa de vigilància catalana ja havia detectat aquest virus en animals com cavalls, si bé en altres parts d’Espanya, com Andalusia (on hi va haver fins i tot morts), sí que hi havia hagut contagis en persones.

La Conselleria de Salut ha comunicat aquest divendres dos casos de virus del Nil, un de confirmat i un altre de possible, en dues persones de la regió sanitària del Camp de Tarragona. Tots dos, que van ser detectats per la Subdirecció General de Vigilància i Resposta a Emergència de Salut Pública de Catalunya (SGVRESP), evolucionen de manera favorable.

La febre del Nil occidental és una malaltia infecciosa causada per un virus de la família dels flavivirus, a la qual també pertany el virus de l’encefalitis japonesa. És una zoonosi, és a dir, una malaltia que es transmet dels animals als humans, normalment per la picada d’un mosquit comú.

Segons ha informat Salut, després de la detecció d’aquests casos, com estableix el protocol, han dut a terme una inspecció entomològica per determinar la presència, o no, de mosquits vectors als llocs on poden haver estar les persones afectades, de les quals no han facilitat més detalls per preservar la seva intimitat. 

En una roda de premsa aquest divendres, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha assegurat que les dues persones són estables i evolucionen de forma favorable, i ha enviat un missatge de «tranquil·litat i transparència». «No hi ha motiu d’alarma; hi ha motius per estar alerta», ha dit Pellicer, i ha concretat que és un cas aïllat a la zona nord de la ciutat però que, d’acord amb el protocol que han activat, s’actuarà a tota la localitat. Atès que la febre del Nil és una malaltia emergent, un sol cas s’ha de considerar com un brot i cal actuar en conseqüència.

Afectació

El virus del Nil és un virus que utilitza àcid ribonucleic (ARN) com a material genètic. «Produeix malaltia, però no gaire. El 80% de la gent que passa el virus ni se n’assabenta. Un 20% té febre –un quadro viral molt alt–, i una de cada 150 persones passa una encefalitis o meningitis», assenyala l’internista i membre del servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona), Pere Domingo. Els casos lleus presenten febre i almenys algun símptoma, com dolor muscular, dolor articular, cefalea, fatiga, intolerància anormal a la llum, augment de la mida dels ganglis limfàtics i erupcions a la pell.

Notícies relacionades

Fa dos anys, Catalunya va detectar un cas de virus del Nil en un cavall a Amposta. A Andalusia hi va haver un brot que va causar almenys un mort. Segons Domingo, es tracta d’un virus «transmissible» i que pot ser «potencialment perillós» perquè es transmet per una picada de mosquit. «Aquesta malaltia no estem acostumats a veure-la aquí, crec que pot ser un efecte del canvi climàtic. Cada vegada tenim més malalties a què no estem acostumats», assenyala el metge.

El tractament del virus del Nil és purament simptomàtic. «La malaltia té dos cicles. Primer es transmet entre les aus i, després, passa de les aus a les persones a través del mosquit, que és el vector», conclou Domingo.

Temes:

Tarragona Virus