La lluita contra la pandèmia

El TSJC prorroga el toc de queda a Catalunya

  • Els magistrats destaquen la «situació greu i imminent» de risc de progressió de la pandèmia

  • Consulta la llista dels 165 municipis afectats pel confinament nocturn

  • Aquí et pots descarregar el certificat de mobilitat per als desplaçaments

El TSJC prorroga el toc de queda a Catalunya

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

 El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit aquest dijous prorrogar set dies més el toc de queda nocturn vigent a Catalunya i ampliar-lo de 161 a 165 municipis amb alt índex de contagis, com demana el Govern per aturar la propagació del coronavirus. Els magistrats també han allargat el període de la restricció a 10 del número màxim de persones en reunions o trobades familiars, així com l’aforament al 70% als centres de culte, mesures que qualifica d’«idònies», «eficaces» i «proporcionades» en la «situació de greu i imminent risc de progressió de la pandèmia, amb el conseqüent el perill de col·lapse «en dies» del sistema sanitari.

La sala contenciosa administrativa va registrar aquest dimecres la petició de limitació de la mobilitat nocturna plantejada pel Govern català, una mesura que ha de ser avalada per la justícia, ja que afecta drets fonamentals.

La resolució sosté que la situació actual de la pandèmia en consideració a la més ràpida propagació de la variant delta ha provocat que l’atenció sanitària dels ambulatoris s’hagi incrementat del 6% al 27%, «per la qual cosa si aquest percentatge no baixa i ha de mantenir-se la vacunació per vèncer la pandèmia, el sistema sanitari «no podrà abandonar els plans de contingència» per l’acumulació de casos, «cosa que a la llarga tindrà un impacte molt greu en la salut pública», per més mortalitat, ja que s’estan produint retards de 17 mesos en nous diagnòstics i seguiments crònics d’altres patologies.

61.000 trucades al telèfon 061

A aquesta situació se suma, incideix el TSJC, que hi ha 919 professionals de la sanitat en situació d’incapacitat transitòria per simptomatologia compatible amb la Covid, i que el telèfon 061, d’assistència mèdica, la setmana anterior va assolir un pic de 61.000 trucades un sol dia, tenint en compte que l’activitat ordinària prepandèmica estava entorn de les 6.000 diàries i a les 12.000 als pics més alts. Aquest impacte en l’atenció primària s’està traslladant, remarca la resolució l’hospitalària, amb un augment d’ingrés del 53% en una setmana. A les uci s’han disparat els pacients el 92% i les defuncions el 107%. Destaca, a més, que la cobertura de la vacunació en els menors de 50 anys encara és molt baixa, i és precisament en aquesta franja d’edat, sobretot en la de 16 a 29 anys, amb una vacunació del 5,7%, on es produeix el nombre més elevat de contagis.

Els magistrats sostenen: «Es constata el fet que l’oci nocturn, amb la majoria d’activitats tancades, es trasllada a espais públics, on s’agrupen persones sense distància ni mascareta, perquè consumeixen begudes, fenomen conegut com a ‘botellon’, que, malgrat que es dona en espais a l’aire lliure, es converteix en una activitat de gran disseminació del virus». I afegeix que «cal tenir en compte que es produeix un contacte o proximitat física prolongada i augment del to de veu, amb l’increment consegüent del risc de contagi en el cas que al grup hi hagi una persona contagiada».

Notícies relacionades

La setmana passada, l’alt tribunal català ja va autoritzar el toc de queda, de les 01.00 a les 06.00 de la matinada, als municipis que demanava el Govern fins al 23 de juliol, tot i que en la seva interlocutòria reconeixia que, atesos els índexs epidemiològics, seria probable que hagués de prorrogar-se més setmanes.

D’acord amb el criteri de la Fiscalia Superior de Catalunya, el TSJC va avalar limitar la mobilitat nocturna, a l’entendre que aquesta mesura busca «protegir valors i drets tan sentits» com la vida i la salut i atesa la «penosa» situació dels índexs epidemiològics.