Noves restriccions

El TSJC avala limitar les reunions a un màxim de 10 persones a Catalunya

  • L’alt tribunal també autoritza la prohibició d’accedir a parcs i platges des de les 00.30 hores fins a les 6 del matí, així com el ‘botellon’ en espai públics

  • Les mesures entraran en vigor aquest mateix dijous

El TSJC avala limitar les reunions a un màxim de 10 persones a Catalunya

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha avalat el límit de 10 persones en reunions socials a Catalunya proposat pel Govern davant l’avenç del coronavirus, així com la limitació d’accés als espais públics, com parcs i platges, entre les 00.30 hores fins a les 6.00h. Tampoc es permet beure i menjar en concentracions en espais públics excepte per a sortides escolars, activitats d’intervenció socioeducatives i oci educatiu. Al ser una mesura que vulnera els drets fonamentals, calia comptar amb l’aprovació judicial. Fins ara era una recomanació.

Aquestes noves restriccions entren en vigor a primera hora d’aquest mateix dijous, una vegada publicades en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).

Aquesta mesura se suma al tancament de tota l’activitat nocturna (tant interior com exterior) de bars, restaurants, serveis a domicili, locals de 24 hores i esdeveniments culturals a les 00.30 hores de la matinada. El Govern recomana als ajuntaments que eludeixin les aglomeracions de persones, cosa que inclou les festes majors.

Notícies relacionades

El TSJC considera que petició de la Generalitat és una «resposta imprescindible, adequada i proporcionada davant una situació de risc per a drets fonamentals que en aquests moments han de prioritzar, com són els relatius a la vida i a la salut». En aquest sentit, incideixen els magistrats que les mesures preventives de salut pública sol·licitades venen recolzades per un informe de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Aquest dictamen argumenta que aquestes restriccions obeeixen «a la sobtada recrudescència de la pandèmia després d’un període d’evolució descendent» i les qualifica d’«indispensables per fer front, amb garanties d’èxit, a una nova onada infecciosa que en el dia d’avui sembla anar adquirint proporcions preocupants».

L’advocat de la Generalitat va descriure, a partir de l’informe de l’Agència de Salut Pública, les preocupants dades actuals de la progressió de la Covid i l’«impacte sobre els equips d’atenció primària», que ha de fer front a un creixement en l’atenció a la demanda vinculada a la pandèmia i la vacunació. Amb l’actual nivell de 7/7 transmissió el dictamen de l’agència posa de manifest que «es pot sobrepassar la capacitat de resposta del sistema sanitari»