Noves restriccions

¿Què es podrà fer i què no durant el toc de queda a Catalunya?

  • Les claus de la limitació de mobilitat nocturna decretada pel Govern de la Generalitat

  • Aquesta és la llista de localitats catalanes que estan afectades pel toc de queda

¿Què es podrà fer i què no durant el toc de queda a Catalunya?
2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern de la Generalitat ha decretat aquest dimecres un toc de queda, pendent de l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, per contenir l’expansió de la Covid-19. La mobilitat es veurà restringida en fins a 158 municipis entre la 1 de la matinada i les 6 del matí.

El confinament, que entrarà en vigor aquest cap de setmana si ho avala la justícia, afectarà gairebé sis milions de catalans i pretén, segons ha justificat el Govern, salvaguardar el sistema sanitari i «la recuperació econòmica ja iniciada».

¿En quins municipis s’aplica?

La mobilitat estarà restringida en 158 municipis catalans entre la una i les sis de la matinada. Les localitats afectades pel toc de queda són aquelles de més de 5.000 habitants que presenten un índex d’incidència acumulada del virus igual o superior a 400 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies o municipis veïns que, malgrat tenir menor incidència de coronavirus, estan envoltats per altes xifres de contagi.


En la llista figuren Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Badalona, Sabadell, Tarragona, Mataró, Santa Coloma de Gramanet, Reus, Girona, Sant Cugat del Vallès, Cornellà, Granollers, Castelldefels, Blanes, Martorell, Sitges, Sant Feliu de Guíxols, Palamós o Puigcerdà, entre d’altres. Consulta aquí la llista amb les ciutats i els pobles afectats per les restriccions.

¿Quan entra en vigor?

La restricció de mobilitat entrarà en vigor quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya resolgui positivament sobre la decisió del Govern. Aquest tribunal ja ha avalat el límit de 10 persones en reunions socials, així com la limitació d’accés als espais públics, com parcs i platges, entre les 00.30 hores fins a les 6.00 hores. Tampoc es permet beure i menjar en concentracions en espais públics excepte per a sortides escolars, activitats d’intervenció socioeducatives i oci educatiu.

¿Com es garantirà el compliment del toc de queda?

Els Mossos d’Esquadra i les policies locals seran els encarregats de vetllar pel compliment d’aquestes noves restriccions una vegada ho avali el TSJC i es publiqui el decret al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Igual com en l’aplicació del primer toc de queda generalitzat a tot Espanya, hi haurà dispositius policials que vigilaran els carrers per evitar que la ciutadania se salti el toc de queda en l’horari establert.

¿Hi ha sancions per incompliment?

Sí. Les sancions per incomplir les mesures decretades pel Govern oscil·len entre els 300 euros i els 6.000 euros i estan regulades partint del decret llei 30/2020 del 4 d’agost.

¿Quines excepcions es contemplen?

Les excepcions que permeten saltar-se el toc de queda són:

  • Els desplaçaments per assistència sanitària d’urgència o per anar a la farmàcia per raons d’urgència.
  • Anar o tornar del centre de treball.
  • La mobilitat de professionals o voluntaris, degudament acreditats, per realitzar serveis essencials, sanitaris i socials.
  • Els desplaçaments per a la recollida i cura de menors d’edat en cas de progenitors separats, divorciats o amb residència en llocs diferents o la cura de mascotes i animals de companyia, de manera individual, i només entre les 4 hores i les 6 hores.

¿Quant temps serà vigent el toc de queda?

Les mesures decretades tenen un termini de set dies prorrogables i estan sotmeses a una revisió setmana per setmana. Si un municipi aconsegueix millorar les seves dades epidemiològiques pot desaparèixer de la llista quan hi hagi la revisió setmanal, igual com un altre s’hi pot incloure si les xifres empitjoren.