Extrema dreta

Bastión Frontal: la policia investiga el desembarcament d’aquest nou grup ‘ultra’ a València

Es mostren obertament en contra dels homosexuals o els jueus, al més pur estil neonazi

Bastión Frontal: la policia investiga el desembarcament d’aquest nou grup ‘ultra’ a València

LEVANTE-EMV

2
Es llegeix en minuts

Col·lectius d’homosexuals, immigrants, hotelers i particulars han mostrat la seva preocupació pel desembarcament a València d’un grup d’ultradreta denominat Bastión Frontal. La seva presentació «oficial» va tenir lloc el 10 de juliol passat en un local de Russafa i des d’aleshores s’han disparat totes les alarmes en els col·lectius habitualment amenaçats pel neofeixisme, fins al punt que tant el Cos Nacional de Policia com la Policia Local de València han posat en marxa una investigació respecte a això. En uns dies, a més, està previst que es faci una reunió a la Subdelegació del Govern per coordinar accions amb alguns dels col·lectius més preocupats.

Bastión Frontal és un grup d’ultradreta nascut a Madrid durant la pandèmia, que s’identifiquen com a «Joventut Nacionalista Combativa». L’ultranacionalisme és l’eix de la seva política, proposant davant els nacionalismes la seva «voluntat d’imperi». Però també es mostren obertament en contra dels homosexuals o els jueus, al més pur estil neonazi.

El seu desembarcament a València es va produir el 10 de juliol passat en un local del carrer Denia, a Russafa, llogat durant unes hores per a l’ocasió, segons ha pogut saber aquest diari. En dies previs van enganxar cartells per tota la ciutat i en xarxes socials es van presentar amb un missatge desafiador: «Si no ens voleu, ja ens teniu aquí».

La suposada «catalanització» de València, «treure Compromís i la CUP dels carrers» i convertir el 9 d’Octubre en un «dia d’orgull per a València i Espanya», formen part del seu peculiar ideari per a la ciutat.

Notícies relacionades

No és estrany, per tant, que diferents col·lectius, principalment de Russafa, hagin mostrat la seva preocupació per l’arribada d’aquest grup ultra. Un dels que han expressat la seva preocupació ha sigut el col·lectiu Lambda, que té molt recents almenys dues agressions homòfobes a la ciutat. També els hotelers, que temen que un grup d’aquestes característiques pugui sembrar el pànic al barri.

Els dos col·lectius s’han adreçat oficialment a la policia i ja s’ha posat en marxa una investigació respecte a això, atenent també a nombroses trucades que s’han rebut en els últims dies alertant del problema que hi pot haver amb els immigrants. De moment es creu que no tenen una seu oficial, que l’acte de dissabte passat es va produir en un local llogat per hores amb persones de Madrid i de València. Pel que sembla es va tractar d’una «escenificació» de la seva presència a València, però la policia destaca la seva «actitud desafiadora», sobretot després d’haver patit dues agressions feixistes a la ciutat, fet que demostra que «el discurs de l’odi és molt seriós».