Investigació

Neonazis i ultres de Madrid es camuflen com a associacions de veïns

  • Les utilitzen com a «porta d’entrada» per captar altres ciutadans, especialment els més joves i humils

  • Dirigents d’aquests barris adverteixen que aquests grups «oculten la seva naturalesa» i «animen a la violència contra els menors estrangers»

  • Un conegut membre dels Ultra Sur del Reial Madrid lidera una d’aquestes associacions

Neonazis i ultres de Madrid es camuflen com a associacions de veïns
4
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Associacions de veïns dels districtes madrilenys de San Blas-Canillejas i Pinar de Chamartín i Hortaleza han reclamat en els últims temps recolzament al comerç local i ajuda per lluitar contra els danys del temporal ‘Filomena’ mentre no deixen de denunciar la «perillositat» i les presumptes agressions dels menors estrangers no acompanyats (menes) que viuen als seus barris. També demanen el mateix altres associacions autoanomenades «culturals» a Getafe i Alcalá de Henares. Darrere d’aquests suposats moviments veïnals hi ha grups neonazis i feixistes que oculten i miren de blanquejar així la seva naturalesa, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO.

Alberto Ayala figura com a president de l’Associació de Veïns San Blas-Canillejas, molt activa en els últims mesos. El seu segon cognom és Cantalicio. El nou líder veïnal és en realitat un conegut i violent neonazi de 47 anys, que va ser líder de Juventudes Canillejas, integrant dels Ultras Sur i detingut per agressions a immigrants, lesions i per mirar de reorganitzar grups com Combat España. «Parla com a president d’una associació veïnal i anima a la violència contra menors estrangers», adverteix José Luis Mesa, president de l’Associació de Veïns Amistat de Canillejas, legalment constituïda i veterana al barri.

L’associació d’Ayala de Cantalicio s’ha mostrat molt activa contra els menors immigrants i els pisos tutelats que hi ha per acollir-los al barri de Canillejas. En els últims mesos hi ha hagut diverses manifestacions contra ells, fins i tot a la porta dels mateixos pisos, i s’han fet circular notícies falses com que havien agredit sexualment una noia del barri.

Una altra suposada associació veïnal ha sorgit al segon districte de Madrid on també hi ha un centre d’acollida de menors immigrants. El 9 de gener, l’Associació Pinar de Chamartín i Hortaleza Carlomagno va convocar una manifestació al barri «per la seguretat dels nostres barris, avis, pares, fills... Per la nostra seguretat!!!». El temporal ‘Filomena’ va obligar a ajornar-la fins a la setmana següent.

La persona que va demanar autorització per a aquesta manifestació va ser Lucía Sánchez Buffet, coneguda activista del grup d’ultradreta Hogar Social. En aquella trobada es va demanar l’expulsió d’Espanya dels menors no acompanyats i el tancament dels pisos tutelats. Les associacions fantasma semblen actuar coordinades contra els menes. Dues de les seves manifestacions van tenir el mateix lema: «Volem seguretat, volem solucions».

Homenatge a la División Azul

A Alcalá de Henares, l’«associació cultural» Resistencia Social també demana l’expulsió dels menes i ha participat en concentracions celebrades als dos barris de Madrid i en una altra contra la «invasió» de les Canàries per part d’immigrants. També homenatgen la División Azul, que va lluitar amb els nazis.

Totes aquestes associacions suposadament veïnals i culturals van difondre a finals de gener a les xarxes socials un comunicat en el qual denunciaven la «perillositat que suposa l’existència de centres de menors i pisos tutelats als nostres barris», criticaven que es «regués amb fons públics les oenagés» que ajuden aquests menors i exigien «solucions contundents».

«Gent violenta»

«Tenim comprovat que darrere d’aquestes associacions hi ha gent violenta. Després de tanta feina per part d’associacions com la nostra perquè no hi hagi problemes de convivència i episodis de violència al barri i ara ells venen a encendre la flama», es lamenta el dirigent veïnal José Luis Mesa. Óscar Chaves, de la Federació Regional d’Associacions de Veïns de Madrid, que agrupa totes les associacions legals, ho explica així: «Posen noms aparentment innocus, que conviden a confusió. Amb l’aparença d’una associació veïnal blanquegen la seva ideologia i les seves accions».

Els líders de les associacions de veïns d’aquests barris de Madrid elaboren un retrat d’aquestes noves formacions tapadora de l’extrema dreta. Des de la FRAVM afirmen que fa mesos que grups neonazis com Bastión Frontal impulsen iniciatives i accions típiques d’associacions veïnals, com horts urbans, per ocultar les seves veritables finalitats i atraure veïns que poden confondre’s i creure que realment són associacions veïnals. Alguns acudeixen a informar-se o a veure què és i aquesta és la porta d’entrada que utilitzen per convèncer-los. A més de blanquejar la seva ideologia i les seves accions sota l’aparença d’una associació veïnal».

Recluten «menors humils»

Notícies relacionades

Un torneig de futbol sala, repartir menjar a ciutadans del barri (això sí, només per a espanyols) o ajuda per netejar els desperfectes del temporal ‘Filomena’ han sigut altres de les seves accions «veïnals» per guanyar popularitat als districtes. També participen en manifestacions organitzades per hotelers per protestar contra els tancaments de bars i restaurants per les restriccions sanitàries de la pandèmia. Sempre, això sí, amb un discurs agressiu i xenòfob contra els menors immigrants. I cada vegada capten seguidors més joves, segons denuncien els veterans dirigents veïnals, alguns dels quals han sigut amenaçats.

«Ens preocupa la seva estructura. Són un grapat de majors d’edat que saben el que es fan i capten menors perquè siguin ells els qui cometin delictes o s’exposin que els detinguin per les seves accions violentes. Van a instituts per convèncer nois humils que facin el que ells no fan per no tacar-se les mans. Ara estan tenint més èxit i reclutant més nois», remarca José Luis Mesa, d’Amistat de Canillejas.