Informe a la fiscalia

La Policia atribueix un delicte d’odi a la jove falangista que va denigrar els jueus

  • Afirma que el discurs d’Isabel Peralta en l’homenatge a la División Azul pot ser que infringís l’article 510 del Codi Penal, castigat amb fins a quatre anys de presó

La Policia atribueix un delicte d’odi a la jove falangista que va denigrar els jueus
2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Va ser l’oradora estrella de l’acte que va tenir lloc el 13 de febrer a Madrid en homenatge a la Divisióz Azul, els combatents espanyols que van lluitar amb les tropes de Hitler al front rus durant la Segona Guerra Mundial. «L’enemic sempre serà el mateix, tot i que amb diferents màscares: el jueu... El jueu és el culpable», va proclamar llavors. Vestida amb la camisa blava dels vells falangistes, Ia jove Isabel M. Peralta va cometre aquell dia un delicte, segons consta a l’informe que la Policia Nacional ha entregat a la Fiscalia de Delictes d’Odi.

La fiscalia havia obert una investigació i va demanar un informe a la Brigada Provincial d’Informació de la Policia a Madrid. El document recull, segons ha sabut EL PERIÓDICO, que les manifestacions de Peralta poden encaixar pel que fa a antisemitisme, previst explícitament en l’article 510 del Codi Penal, que castiga amb penes d’un a quatre anys de presó «els que públicament fomenten, promouen o inciten directament o indirectament l’odi, hostilitat, discriminació o violència contra un grup, una part o contra una persona... Per motius racistes, antisemites o d’altres...».

L’informe policial recull que la manifestació, que se celebra cada any, va ser comunicada i autoritzada per la Delegació del Govern de Madrid, i que qui va sol·licitar autorització per celebrar-la va ser Ángel Fabio Martínez Luiggi, conegut ultradretà, vinculat al seu dia a Ultra Sur, els seguidors radicals del Reial Madrid, i fill d’un dels integrants d’aquella División Azul. Van participar-hi unes «350 persones» i van parlar-hi quatre, però la policia només veu arguments per imputar Isabel M. Peralta, tot i que serà la fiscalia la que tingui l’última paraula.

Sección Femenina de Bastión Frontal

Aquell acte, autoritzat per la Delegació del Govern a Madrid, va ser l’últim de Peralta dins de la Falange, apunten fonts consultades per EL PERIÓDICO. La jove, estudiant d’Antropologia, s’ha col·locat al capdavant d’una Sección Femenina i s’ha integrat al grup neonazi madrileny Bastión Frontal. De fet, manté una bona relació amb un dels líders d’aquest grup, sorgit en temps de coronavirus a Madrid i que ja té delegacions a Sevilla i Extremadura.

El 27 de febrer, de fet, la noia ja va participar en l’intent de Bastión Frontal de rebentar una manifestació en defensa de la sanitat pública. Aquest grup neonazi va posar en marxa una campanya de recollida de diners per a les possibles despeses en advocats que haurà d’afrontar la noia després de les seves declaracions antisemites. Isabel Peralta ha obert un canal a Youtube on difon les idees feixistes.

Advocats ultres

Notícies relacionades

Els altres oradors van ser, segons l’informe, l’advocat Ignacio Menéndez González, defensor de Carlos García Juliá, un dels assassins ultradretans i després fugitiu de la matança d’Atocha a Madrid; el també advocat i delegat a Astúries de l’Associació de Reservistes, Benigno Antonio Maujo Iglesias, i un sacerdot anomenat Javier Utrilla Avellanas. Es tracta d’un rector aragonès que va ser seguidor de l’integrista catòlic monsenyor Lefevbre i que «no està en comunió» amb el Vaticà després que el francès fos excomunicat.

La manifestació va transcórrer sense incidents ni disturbis. Va ser més nombrosa que altres anys perquè grups feixistes havien cridat a participar-hi després de llegir a les xarxes socials l’advertència d’un grup antifeixista madrileny en què s’anunciava l’acte d’homenatge a la División Azul i es proclamava: «No passaran». Finalment, els antifeixistes no van anar-hi.