DISTURBIS RACISTES

Així va organitzar un grup de nazis la cacera contra els 'menes' a Madrid

Bastió Frontal va acusar immigrants d'una violació a una noia de 13 anys a Las Rosas. Després, van anar als pisos on viuen per intimidar-los

La policia i la Guàrdia Civil detecten que aquest grup ultradretà fomenta la por d'alguns veïns per exercir la violència contra els menors marroquins

nazis-menas-2

nazis-menas-2

4
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Es diuen Bastió Frontal i són el grup neonazi que hi ha rere l’assetjament dels menors estrangers no acompanyats de Madrid. La policia i la Guàrdia Civil vigilen els seus passos després de protagonitzar una marxa fins a un dels pisos on viuen aquests menors al barri de Las Musas-Las Rosas (Madrid), de 32.000 habitants, i cridessin «ni un puto ‘mena’ a San Blas» i «no ens miris, llança’t».

Tot va començar, expliquen fonts que investiguen el grup neonazi, el 13 d’octubre amb l’agressió sexual que va patir una menor de 13 anys prop d’una gasolinera del carrer Moscú. Integrants de Bastió Frontal van acusar alguns ‘menes’ d’haver comès la violació, una cosa falsa segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. De fet, ja hi ha un detingut pel cas. «És espanyol, sabem qui és i no té res a veure amb els ‘menes’», remarca Pablo Morena, president de l’Associació de Veïns Las Musas-Las Rosas.

Una pallissa

La notícia falsa ultra va encendre la metxa. Dimarts a la tarda, un grup de neonazis va sortir al carrer buscant els ‘menes’ que viuen al barri. Un cotxe patrulla de la policia va detectar el que havia de ser una cacera i va evitar l’enfrontament. Aquella nit, quatre persones, un dels quals un jove magribí, es van enfrontar amb dos dels neonazis, a qui van clavar una pallissa. Un dels membres de Bastió Frontal va ser ingressat a l’hospital.

whatsapp-video-2020-10-16-at-101804 / periodico

Dimecres a la nit, un grup d’unes cent persones, moltes militants de Bastió Frontal, van anar als pisos on viuen els menors i van cridar consignes i insults racistes contra ells. Una concentració no autoritzada que la Xarxa d’Immigració i Ajuda al Refugiat ja ha denunciat davant la Fiscalia de Madrid per un possible delicte d’odi. Divendres a la tarda, SOS Racisme i grups de veïns van organitzar una manifestació de suport als joves immigrants. 

Repartiment de menjar per als espanyols

Bastió Frontal és un grup de neonazis nascut a finals de maig. Integrat per uns cent joves d’entre 18 i 25 anys, gairebé tots homes, defensen, a més de la ideologia nazi, l’esport i el repartiment de menjar només per als espanyols, una cosa que ja han fet a tres barris de Madrid.

Els serveis d’Informació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han detectat que utilitzen els problemes amb els menors no acompanyats en alguns barris de Madrid, com a Casa de Campo-Batán, Hortaleza i, l’últim i més greu, a Las Rosas-Las Musas. El Ministeri de l’Interior i la policia no faciliten estadístiques d’autors de delictes, però sí que admeten «un cert increment de denúncies per robatoris al barri, especialment de telèfons mòbils, dels quals es desconeixen els autors».

Augment dels delictes

«Aquests grups neonazis aprofiten el descontentament veïnal i l’alarma social per l’augment dels delictes a algunes zones. Després ho atribueixen exclusivament als ‘menes’, sabent que és fals. L’extrema dreta el que fa és afegir-se a aquest descontentament perquè així alguns veïns tolerin la violència que esperen poder exercir», remarquen fonts dels serveis d’informació.

«Els menors marroquins porten anys aquí», explica un veí del barri, que afirma que no hi ha denúncies contra ells. «És cert que no tenen res a fer en tot el dia, que alguns esnifen cola al carrer i que hi ha veïns que s’han queixat perquè no els agrada veure’ls allà, però ningú els ha denunciat», afegeix.

Morena, el president de l’associació veïnal, explica que algunes persones se senten incòmodes amb ells perquè són «xavals de 17 anys o menys, que estan tot el dia al carrer, no tenen formació, no coneixen l’idioma ni els costums, però l’extrema dreta està exagerant la qüestió per aconseguir notorietat. Els integrants de Bastió Frontal ni tan sols són veïns del barri». L’home afegeix: «Els ‘menes’ fa un any i mig aproximadament que viuen a aquest pis tutelat i la seguretat de la zona no ha empitjorat per ells, sinó per la falta d’agents i vigilància policial».

Bastió Frontal no amaga la seva ideologia. En un document a què ha tingut accés EL PERIÓDICO s’afirma: «La nostra organització es diferencia d’altres per la confrontació directa al carrer... Unes vegades se’t requerirà per a accions senzilles: enganxar cartells, ajudar en repartiments de menjar... D’altres se t’exigirà per fer accions més agressives, en què segurament perilli la teva integritat física».

Boxa i muay thai

Notícies relacionades

A causa d’aquesta política de «confrontació directa» al carrer, els militants del grup neonazi són conscients que «no seran poques les vegades que ens vegem envoltats, en inferioritat numèrica... Hem d’estar preparats. S’exigirà a cada militant que estigui apuntat a un gimnàs i practiqui algun esport de contacte: boxa, muay thai, K-1, arts marcials mixtes...».

Els dirigents de Bastió Frontal són conscients que estan sota la lupa de la policia. «Si portem aquests punts interioritzats, no hi haurà brigades d’informació, ni fiscalies, ni lleis i jutges, ni muntatges policials que en un futur vulguin posar-nos contra les cordes i eliminar-nos».