EXTREMA DRETA

Així és Bastión Frontal. Els nazis tornen als carrers de Madrid amb el coronavirus

La policia els considera «més perillosos» que la resta de grups ultra. Són uns cent joves, incloses algunes dones, que s'entrenen amb boxa i arts marcials

Defensen l'«acció directa» als carrers. Assetgen menors immigrants. Són seguidors del grup grec Alba Daurada, il·legalitzat després de diversos assassinats

zentauroepp55735115 soc neonazis madrid bastion frontal201103174538

zentauroepp55735115 soc neonazis madrid bastion frontal201103174538
zentauroepp55734980 soc bastion frontal neonazis madrid201103173714

/

4
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Van néixer el maig del 2020 aprofitant la crisi de la Covid-19, segons les anàlisis de la policia. Es diuen Bastión Frontal i es defineixen com a «socialpatriotes», tot i que fonts de la Policia Nacional els qualifiquen de «nazis». Són uns 100 joves, defensen l’«acció directa» als carrers, ja han protagonitzat una cacera i protestes contra menors immigrants i miren d’estendre’s per Espanya. Acaben d’obrir una delegació a Sevilla.

«Van sortir d’Hogar Social, el grup ultra que okupava cases i protestava davant la seu del PSOE al carrer Ferraz. Com ells, entreguen aliments només per a espanyols», explica una font de la Policia Nacional encarregada des de fa anys de vigilar els grups d’ultradreta a Madrid. «Però Bastión Frontal és més perillós», afegeix, «no volen participar en eleccions ni en la democràcia. Defensen l’acció directa al carrer. No són franquistes, són nazis, racistes, masclistes i homòfobs».

Entre 15 i 25 anys

El seu grup més similar, i a qui reten freqüents homenatges, és el grec Alba Daurada, il·legalitzat i qualificat com a «organització criminal» des del mes passat al seu país després de l’assassinat d’un cantant de rap i l’intent d’assassinat de pescadors i sindicalistes.

La Policia Nacional ja segueix els passos d’aquest grup de nazis que torna a sortir als carrers a Madrid després de molts anys en què es camuflaven amb altres etiquetes. «Tenen entre 15 i 25 anys, la majoria viuen amb els seus pares, també hi ha dones entre la tropa. És la primera vegada que veiem dones nazis als carrers», remarquen. I afegeixen una altra dada: «Alguns tenen bona formació en la història d’Espanya o la versió de la història d’Espanya que a ells els agrada».

Ultres amics

És la primera vegada també en els últims 20 anys, adverteixen, que un grup nazi té «bones relacions» amb els caps d’altres grups ultres, tradicionalment ferotges enemics entre ells. «Hi ha relacions personals entre els líders de Bastión amb gent de Joventudes Canillejas, gent d’Ultra Sur (del Reial Madrid), també de Suburbios Firm (escissió ultra de seguidors de l’Atlètic de Madrid)», afegeixen fonts policials. De fet, dos caps de sengles faccions rivals van coincidir a la presó i des d’aleshores mantenen bones relacions.

Els militants de Bastión Frontal s’entrenen practicant boxa o arts marcials, tal com mostren en el seu compte de Twitter. / BASTIÓN FRONTAL

Bastió Frontal es finança amb el pagament obligatori de quotes mensuals i venent samarretes. Fan campanyes a favor de la sanitat pública (només per a espanyols) i obliguen els seus militants a practicar freqüentment boxa o arts marcials. Escolten grups de RAC (Rock contra el Comunisme) espanyol i alguns rapers feixistes italians, polonesos i russos.

El baptisme de foc de Bastión Frontal va tenir lloc el 13 d’octubre, quan un grup de nazis van intentar realitzar una cacera de menors immigrants marroquins al barri de San Blas a qui van atribuir, falsament, la violació d’una jove del barri. Una patrulla de la policia els va frenar quan s’acostaven a un dels pisos on viuen aquests menors. Després, dos dels neonazis van ser agredits per quatre joves marroquins. La tarda del 14 d’octubre, una turba de nazis va acudir sota les seves cases al crit de «Ni un ‘mena’ als nostres barris» i «No ens miris, tira’t». Entre ells hi havia també integrants d’Ultra Sur i Suburbios Firm, segons fonts policials, que apunten a la «multimilitància» dels ultres en diversos grups simultàniament: «Tenen interessos comuns ara i junts saben que fan més soroll».

Estètica casual

La Policia no té constància que els nazis de Bastión Frontal participessin en els disturbis del cap de setmana passat a Madrid. «Sí que s’han infiltrat en protestes contra el govern, però aquest dissabte ells van tenir la seva pròpia manifestació contra els ‘menes’, no van estar a Gran Via», assenyalen les fonts consultades. Dies abans sí que havien recolzat els primers disturbis a Barcelona i Saragossa, amb alguns vídeos de carrer i la frase: «Quan la llei és delicte, la rebel·lió és un dret».

En qualsevol cas, aquest nou grup nazi madrileny mira, a diferència dels seus antecessors, de passar desapercebut als carrers. «Ja no vesteixen com els skin heads, amb botes i tirants. Utilitzen estètica casual», expliquen fonts policials. Alguns porten esvàstiques, però ocultes sota les robes, per evitar ser identificats. A simple vista, solen vestir roba de la marca Stone Island, perquè el seu logotip és similar a la creu cèltica utilitzada pels nazis, i samarretes Helly Hansen, «no perquè tingui res a veure amb la seva ideologia, simplement perquè les seves inicials HH coincideixen amb uns dels seus crits de guerra (Heil Hitler)», afegeixen les mateixes fonts. Quan cometen alguna acció de carrer violenta es vesteixen sempre «amb la roba de l’organització».

Lluita de carrer

La seva ideologia ve resumida en un manifest escrit per un dels seus líders al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. «No som Noves Generacions (PP) ni Canyes per Espanya (Vox), la seva mentalitat burgesa ens repugna. Com a nacionalistes, la frase que més ens caracteritza és: la bellesa és a l’acció».  Busquen la lluita de carrer amb grups rivals: «La nostra organització es diferencia d’altres per la confrontació directa als carrers, per arrabassar-li aquest espai a l’esquerra que per anys hegemònicament els ha pertangut».

Notícies relacionades

Dues vegades al mes, els líders nazis trucaran als militants, que hauran d’acudir sense dubtar a cometre accions als carrers en els quals «segurament perilli la teva integritat física: recollides d’aliments en barris d’intensa activitat antifeixista, activisme a les universitats o acudir a manifestacions que estiguin monopolitzades per rojos».

Ja han protagonitzat, segons la policia, disturbis de carrer amb integrants de Bukaneros (penya d’extrema esquerra del Rayo Vallecano), col·lectius juvenils antifeixistes a Hortaleza, Moratalaz i Coslada i el seu revers skin head d’extrema esquerra, el Frente Obrero.