Possible efecte de les vacunes

¿Què és la síndrome de Guillain-Barré?

  • Es tracta d’una malaltia autoimmune poc freqüent que paralitza progressivament els músculs

  • Els Estats Units estudien el possible vincle entre la vacuna contra la Covid de Janssen i aquesta patologia

Sanidad inyectará las primeras 5.000 dosis de Janssen esta semana

Sanidad inyectará las primeras 5.000 dosis de Janssen esta semana

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La síndrome de Guillain-Barré és una malaltia autoimmune poc freqüent en la qual el sistema immunitari de l’organisme ataca els nervis. Els primers símptomes solen ser debilitat i formigueig a les extremitats. Aquestes sensacions es poden propagar ràpidament i arribar a paralitzar tot el cos. Els Estats Units estan a punt d’anunciar l’existència d’un vincle entre aquesta síndrome i la vacuna contra la Covid de Janssen, filial de la multinacional nord-americana Johnson & Johnson, segons diversos mitjans de comunicació nord-americans.

La causa exacta de la síndrome de Guillain-Barré es desconeix. No obstant, dos terços dels pacients asseguren haver tingut símptomes d’infecció en les sis setmanes anteriors. Poden ser infeccions respiratòries o gastrointestinals. La majoria de les persones amb aquesta afecció han de ser hospitalitzades per rebre tractament.

Sense cura

No hi ha cura per a la síndrome de Guillain-Barré, però diversos tractaments poden alleujar-ne els símptomes i reduir la durada de la malaltia. Tot i que la majoria de les persones amb la síndrome de Guillain-Barré es recuperen, la taxa de mortalitat és del 4% al 7%. Entre el 60% i el 80% de les persones poden caminar al cap de sis mesos. Els pacients podrien experimentar efectes que persisteixen, com ara debilitat, entumiment i fatiga, unes seqüeles que poden ser permanents.

Pot també aparèixer dificultat per parlar, per empassar i per respirar, símptomes que apareixen en els casos més greus. Hi pot haver també dolor localitzat al coll, a les espatlles o a l’esquena

El diagnòstic de la síndrome de Guillain-Barré és clínic, després de descartar altres malalties amb símptomes semblants. Alguns pacients tenen en sang uns anticossos dirigits davant la mielina anomenats anticossos antigangliòsids. En tots els pacients s’ha de realitzar una punció lumbar per aclarir-ho.

Notícies relacionades

¿Com es tracta? Per al control del dolor en els afectats s’utilitzen analgèsics i s’ha d’evitar que desenvolupin trombosi a les cames, així que sol ser necessari administrar-los heparina.

Contratemps a l’abril

La vacuna de Janssen, que consta d’una sola dosi, ja va patir un contratemps a l’abril quan les autoritats nord-americanes van interrompre la seva distribució després que es detectessin sis casos de trombosi cerebral en dones menors de 48 anys que havien rebut la vacuna, de les quals una va morir.