La lluita contra la pandèmia

Vacuna de Janssen: efectes secundaris, efectivitat contra la Covid, dosi i origen

L’injectable de Johnson & Johnson és el primer del món que només requereix una punxada

Els efectes secundaris de la inoculació són més suaus i moderats

Vacuna de Janssen: efectes secundaris, efectivitat contra la Covid, dosi i origen
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La vacuna de Janssen, de la firma nord-americana Johnson & Johnson, serà, excepte sorpreses, la quarta autoritzada a la Unió Europea després de les de Pfizer-BioNTech, Moderna i Oxford-AstraZeneca. El més destacat és que és la primera del món que només requereix una dosi. ¿Quan arribarà a Espanya? ¿Quina n’és l’eficàcia? ¿Quins efectes secundaris té? Intentarem a continuació donar resposta a aquests interrogants.

¿D’on és?

Dels EUA. L’ha produït la farmacèutica Janssen, una de les filials de la multinacional Johnson & Johnson. Els Estats Units la van aprovar per al seu ús i ja estan vacunant la població major de 18 anys amb aquest injectable.

¿Quines característiques té?

La principal és que és monodosi. És la primera vacuna del món que només requereix una punxada per donar immunitat contra el coronavirus. Un altre dels avantatges que té és que no requereix grans condicions de conservació. Segons indica la fitxa tècnica de la vacuna, les dosis de Janssen es poden transportar a -20ºC, però també es poden conservar diverses setmanes a temperatura de nevera (entre 2ºC i 8ºC) i fins a dues hores a temperatura ambient.

Com les d’AstraZeneca i Oxford, la vacuna de Janssen també està basada en un virus desactivat (adenovirus), que s’utilitza a tall de cavall de Troia per introduir al cos minúsculs fragments de material genètic de coronavirus per generar així una resposta immune.

¿Quina efectivitat té?

Segons apunten els assajos clínics a gran escala, la vacuna de Janssen seria eficaç en un 66% per prevenir infeccions simptomàtiques lleus i en un 85% per evitar formes greus de la malaltia. Els estudis realitzats fins ara, no obstant, mostren que l’eficàcia de la vacuna podria veure’s compromesa per l’expansió de variants emergents. Les proves realitzades a Sud-àfrica, on circula una mutació més infecciosa, rebaixen el nivell d’eficàcia fins un 57%. 

¿Té efectes secundaris?

¿Té efectes secundaris?Segons recullen les autoritats sanitàries dels EUA, els efectes secundaris més comuns són dolor, enrogiment o inflor al braç on es rep la punxada. També pot provocar cansament, mal de cap, dolor muscular, esgarrifances, febre i nàusees; símptomes habituals, d’altra banda, en el conjunt de vacunes. Aquests efectes secundaris solen aparèixer al cap d’un o dos dies de vacunar-se i desapareixen al cap de pocs dies. En general, s’ha detectat que els efectes secundaris de la inoculació són més suaus i moderats. En les proves realitzades no hi ha hagut reaccions al·lèrgiques greus.

¿Quant val?

La farmacèutica va anunciar que la seva vacuna es comercialitzaria a un «preu màxim» de 8,4 euros per dosi. És a dir, per sota del llindar dels 10 dòlars. El preu definitiu del compost, no obstant, continua sent una incògnita, ja que, com ha ocorregut amb les altres cases farmacèutiques, els detalls del contracte continuen sense ser públics.

Notícies relacionades

¿Quan arribarà a Espanya?

Una vegada tingui el vistiplau de la UE, s’espera que les primeres entregues, estimades en 4,8 milions d’injeccions, arribin a l’abril. La Comissió Europea va arribar a un acord amb l’empresa perquè subministrés al llarg d’aquest any 21 milions de dosis. No obstant, aquests últims dies, la multinacional confessava estar «en conflictes» per problemes de producció.